Előadások, szemináriumok

Közelgő webes szemináriumok

Nincs közelgő webes szeminárium, kérjük, nézz vissza később!

Korábbi webes szemináriumok

február02

Téli webes szeminárium 2023

60 perc Hajas Péter Pál, Labant-Hoffmann Éva, Cifka Gábor, Víg Vitália, Dr. Juhos Katalin Ingyenes

2023 telén is intenzív tudásátadásra számíthatsz, ha csatlakozol a Talajreform webes szeminárium-sorozatához. A vadbiológiától a no-till növényvédelmen át a korszerű vízgazdálkodásig 5 témát érintünk részletesen kiváló szakemberek segítségével. Regisztrálj most, ingyenes!

Visszajátszás

február17

Talajvédő technológiák és művelési rendszerek

60 perc Bellai Tamás Ingyenes

A talajok pusztulásáért elsősorban az emberi tevékenység felelős, és ezen belül is a helytelenül végzett talajművelés. A ma elérhető eszközrendszer és a talajművelés komplex szemléletű megközelítése lehetővé tették, hogy minimálisra csökkentsük a károkozást, megállítsuk a talajdegradációs folyamatokat.

Visszajátszás

február10

A klímaváltozáshoz kapcsolódó növényvédelmi kihívások

60 perc Prof. Dr. Keszthelyi Sándor Ingyenes

A növények vitalitása a legyengült ellenálló képesség és a közvetlen sebzések miatt leromlik. Ez az állapot kedvező feltételeket biztosít a herbivor fajok súlyos kárképeinek kifejeződéséhez, bizonyos esetben tömeges felszaporodásához.

Visszajátszás

február03

A talaj gombaközösségei – funkcióktól a lehetőségekig

60 perc Dr. Kovács M. Gábor Ingyenes

A talajok mikrobiális közösségeiben kulcsfontosságú szerepet játszanak a különböző gombák. A patogének mellett gyakorlati szempontból is különös jelentőségűek azok a csoportok, amelyek a tápanyag-felvételen vagy éppen a stressztűrő képességek fokozásán keresztül segítik a növényeket.

Visszajátszás

január27

A felszínborítottság és művelés hatásai a rizoszféra közösségére

60 perc Dr. Kovács Barnabás Ingyenes

Az agrofizikai és -kémiai paraméterek mellett a biológiai vizsgálatok elvégzése is elengedhetetlen az ok- és ésszerű talajműveléshez. A webinar során e vizsgálatok eredményei kerülnek ismertetésre és értelmezésre.

Visszajátszás

január20

A no-till rendszer növényvédelmi sarokpontjai

60 perc Berend Ferenc Ingyenes

A talajmegújító gazdálkodás rengeteg kihívást tartogat a gazdálkodóknak. Berend Ferenc előadásában megosztja, hogy miért indult el a min-till, később a no-till útján, valamint saját tapasztalatai alapján választ ad számos kérdésre.

Visszajátszás

január13

A talajegészség és talajművelési módok összefüggései

60 perc Dr. Dobos Endre Ingyenes

Egyre többen ismerik fel a talajdegradáció okozta veszélyeket, illetve talajaink javításából fakadó előnyöket, de az első lépéseket nehezen teszik meg. Az előadás célja a hagyományos technológiák okozta problémák leírása, illetve az átállás folyamatának talajtani tényezőinek értékelése.

Visszajátszás

április07

Talajjavítás, pH emelés, kationok – hogyan fogjunk bele?

120 perc Johannes Kamptner Ingyenes

A talajok tápanyag-ellátottsága csak a képlet egyik fele - a tápanyagok megfelelő arányban történő kijuttatása legalább ennyire fontos. A kalcium, magnézium és kálium pótlása sokszor elmarad a nitrogén- és a foszfortrágyázás mellett, holott ezek fontosságát sem szabad lebecsülni.

Visszajátszás

január14

Hatékony és jövedelmező átállás a talajmegújító gazdálkodásra

90 perc Nicole Masters Ingyenes

A talajmegújító gazdálkodásra való átállás folyamata időigényes, de nem feltétlenül kell a hozamok csökkenésével együtt járnia. Nicole Masters, akinek rendszerét 500.000 hektárnál is nagyobb területen alkalmazzák, bemutatja, hogyan lehet hatékonyan és jövedelmező módon adaptálni a TMMG szisztémáját.

Visszajátszás

január07

A meg nem valósult potenciál megvalósítása

90 perc Dale Strickler Ingyenes

Dale Strickler több évtizednyi takarónövényekkel, talajmegújítással és legeltetéssel kapcsolatos tudását sűríti bele egyetlen nagy előadásba, amelyből megtudhatod, hogyan maximalizálhatod a talajaid egészségét és a növényeid hozamát úgy, hogy a jelenlegi rendszer nem hatékony részeire fókuszálsz.

Visszajátszás

december10

A talajegészség javítása a direktvetés segítségével

90 perc Simon Cowell Ingyenes

Simon Cowell tudja, milyen kihívást jelentenek a kötött, agyagos talajok. Előadásában bemutatja, hogyan váltott direktvetésre 14 évvel ezelőtt, és hogyan épített biológiailag aktív, könnyen kezelhető talajokat a vetésforgó, a takarónövények és a házi készítésű komposzt segítségével.

Visszajátszás

december03

A rhizofág ciklus – a növények és a mikrobák különös kapcsolata

90 perc Prof. James F. White Ingyenes

A növényeknek egészséges és változatos talajlakó közösségre van szükségük a talajból történő tápanyag-felvételhez és a megfelelő fejlődéshez és egészséghez. A rhizofág ciklus (angolul rhizophagy cycle) tökéletesen illusztrálja a talajmikrobák fontosságát a növény számára.

Visszajátszás

március31

Szakaszolt legeltetés takarónövényeken

60 perc Diriczi Zsombor 990 Ft

A takarónövények legeltetése a keverékek megtérülésének egyik leggyorsabb módja. Hazánkban egyelőre sajnos kevés tapasztalat van rá, azonban a keretrendszer és az eszközök mindenkinek a rendelkezésére állnak itthon is.

Visszajátszás

március19

Személyre szabott takarónövény-keverékek

60 perc Diriczi Zsombor 990 Ft

A keverékek összeállításáról legutóbb 2016-ban beszéltünk, azóta számtalan tapasztalattal gazdagodtunk. Létrejött egy olyan rendszer, amelynek segítségével talajra, vetésforgóra és célokra optimalizálva össze tudjuk állítani a megfelelő mixet.

Visszajátszás

március07

Átállás a direktvetésre – lépésről lépésre

150 perc Diriczi Zsombor 1990 Ft

A no-till, azaz a direktvetés bevezetése a gazdaságunkba időigényes folyamat, és számtalan kihívást tartogat. Ezekkel foglalkozunk maratoni webes előadásunkban, amelyet a külföldi példák mellett magyar tapasztalatok is színesítenek.

Visszajátszás

augusztus09

Miből lesz a szerves anyag – Ray Weil exkluzív szemináriuma

240 perc Ray Weil, Baranyai Vitália, Dr. Biró Borbála, Juhos Katalin 9900 Ft

2019. augusztus 9-én Magyarországra látogat Dr. Ray Weil, a takarónövényekre és a talaj szervesanyag-tartalmára irányuló kutatások egyik legjelentősebb képviselője az Egyesült Államokban.

Visszajátszás

március12

A tápanyagok költségeinek csökkentése

60 perc Diriczi Zsombor 990 Ft

2019-es téli szemináriumsorozatunk záróelemeként részletesen áttekintjük, hogy hogyan csökkenhetjük a tápanyagokkal kapcsolatos ráfordításokat anélkül, hogy akár terményminőséget, akár hozamot tekintve kompromisszumot kellene kötnünk.

Visszajátszás

március05

Meszezés és talajjavítás – mikor, hogyan mivel érdemes?

60 perc Diriczi Zsombor 990 Ft

A kalcium és magnézium elemekre az NPK és a mikroelemek mellett keveset fókuszálunk, holott nemcsak a talaj tápanyag-tartalmára, hanem a szerkezetre, a pH-ra és így a talajéletre is hatást gyakorol mindkét elem.

Visszajátszás

február26

Melyik növény mit erősít a talajban?

60 perc Diriczi Zsombor 990 Ft

Egy korábbi előadásunkban az antagonizmusokat már kitárgyaltuk - itt az ideje a pozitív hatások megvizsgálásának! Melyik növénynek milyen hatása van a talajéletre? Hogyan tudjuk a gyökereken keresztül a talajéletet menedzselni?

Visszajátszás

február19

Nem a savak embere – a humin-, fulvo- és aminosavakról

60 perc Diriczi Zsombor 990 Ft

A termésnövelő anyagok összetevőiként egyre többet emlegetik a huminsavat, és a nitrogéntartalmú trágyázószerek egyik gyakori alkotóeleme az aminosav. Miért felelnek a talajban és a növényben a humin-, fulvo- és aminosavak?

Visszajátszás

február12

Sok kicsi sokba kerül? – Mikroelemek szerepe és pótlása

60 perc Diriczi Zsombor 990 Ft

Sokszor beleesünk abba a hibába, hogy csupán elegendő tápanyagot szeretnénk adni a növényeinknek, és nem foglalkozunk a kiegyensúlyozott ellátottsággal. Egyre többet beszélünk a mikroelemekről, azonban érdemes tisztába kerülni szerepükkel a talaj, a talajéle és növény szempontjából.

Visszajátszás

február05

Nitrogén- és foszforveszteségek megakadályozása

60 perc Diriczi Zsombor 990 Ft

A két legnagyobb mennyiségben használt tápanyag a nitrogén és a foszfor. Az egyik túlságosan is mobilis, a másik pedig nagyon könnyen lekötődik. Hogyan tudunk ezeken a problémákon megfelelő tápanyag-gazdálkodással segíteni?

Visszajátszás

március01

Élet a szántóföldön kívül II. – Zöldségesek takarónövényei

60 perc Diriczi Zsombor 990 Ft

Közkívánatra! Akár saját célra, akár piacra, akár ökóban, akár konvencionálisban termelsz zöldségeket, a takarónövényeket Te is be tudod iktatni a rendszeredbe. Mindegy, hogy 1000 négyzetméteren vagy 50 hektáron dolgozol, a takarónövényezés nem terület-, hanem gondolkodásfüggő.

Visszajátszás

február27

Élet a szántóföldön kívül I. – Ültetvények takarónövényei

60 perc Diriczi Zsombor 990 Ft

A takarónövények nemcsak a szétművelt, lezsarolt szántóföldi talajok megmentői, a szőlős és gyümölcsös gazdák is ugyanúgy hasznukat tudják venni. Mi több, az ültetvény telepítése előtt megtervezett takarónövény technológia komoly versenyelőnyt biztosíthat.

Visszajátszás

február22

Sorköztakarás: milyen lehetőségek vannak itthon?

45 perc Diriczi Zsombor 790 Ft

A kapás kultúrák sorközébe vetett takarónövények forró téma: egy izgalmas koncepció, amelyik ránézésre egyszerűen megvalósítható és mégis látványos eredménnyel jár. Az alkalmas köztesnövények mellett a problémákat is áttekintjük, és felvillantunk több alternatív koncepciót is.

Visszajátszás

február19

Gyomszabályozás a csökkentett menetszámú művelésben

90 perc Diriczi Zsombor 1490 Ft

Hogyan történik a gyomszabályozás a takart talajokon? Nem számolhatsz a talajhatású szerekkel. A takarás miatt a kelő gyomok fejlettsége eltérő lesz, amikor kezeled a területet. Egy komplex agronómiai kérdéskörre igyekszünk egyszerű válaszokat adni.

Visszajátszás

február09

A takarónövények és a minimum művelés munkagépigénye

60 perc Diriczi Zsombor 990 Ft

Mindannyiunkat izgatnak a gépek - a piros, a zöld, a sárga, a kék, az új, az import, a feljavított, a rommá bütykölt. A takarónövény technológia és a csökkentett menetszámú művelés különösen feladja a leckét, mert olyan gépeket kell beszerezned, amiben nincs feltétlenül tapasztalatod.

Visszajátszás

január25

Takarónövények használata fonálférgek és drótférgek ellen

45 perc Diriczi Zsombor 790 Ft

A talajlakó kártevők elnyomása a takarónövények egyik itthon még keveset emlegetett, de külföldön már külön fejlesztési ágat képező funkciója. Ajánljuk előadásunkat, ha Neked is meggyűlik a bajod a károsítókkal, és a hasznos mikrobiális közösség bántása nélkül szeretnéd kezelni a problémát.

Visszajátszás

január18

Takarónövényezés a csökkentett művelésre való átállásban

90 perc Diriczi Zsombor 1490 Ft

Ahogy egyre kevesebb acélt használsz, úgy lesz szükséged egyre több gyökérre. Milyen fajokkal kezdd el a felkészülést az átállásra, mikhez nyúlj a kritikus időszakban és melyek lesznek a hosszútávú szövetségeseid?

Visszajátszás

január11

Szinergia és antagonizmus a takarónövények között

60 perc Diriczi Zsombor 990 Ft

Hogyan hozd ki a legtöbbet egy keverékből? Ezen a szemináriumon átnézzük a legnépszerűbb fajok mixen belüli előnyeit és hátrányait, és igyekszünk pár támpontot adni a keverékek kigondolásához. Itt a helyed, ha úgy gondolod, hogy már konyítasz a keverékkészítéshez, de még van mit tanulnod.

Visszajátszás

december14

A biológiai alapú gazdálkodás 6 alapelve – röviden, érthetően

60 perc Diriczi Zsombor 990 Ft

A biológiai alapú gazdálkodás nem egyenlő az ökológiai gazdálkodással, de ugyanúgy egy fenntartható és biztonságos termelési rendszert takar. Nem jelent kisebb hozamokat, sőt, segít legyőzni azokat az akadályokat, amik a hatékony gazdálkodás útjában állnak.

Visszajátszás

május09

Takarónövények és talajművelés – mikor, hogyan, mivel?

70 perc Diriczi Zsombor Ingyenes

Állandó mantránk, hogy a takarónövények nem csak vetőmagok, hanem egy komplett technológia részei: vetésforgó, talajművelés, tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem, kéz a kézben. Milyen időzítéssel, milyen technológiával és eszközökkel oldható meg JÓL a takarónövények alkalmazása?

Visszajátszás

április06

A takarónövények hatása a talaj levegő- és vízgazdálkodására

60 perc Diriczi Zsombor Ingyenes

A 10 top takarónövényes félelem közül 3 a talaj levegő- és vízgazdálkodásához kapcsolódik: túl lassan szárad tavasszal a talaj, túl sok vizet használnak a növények vagy éppen lassan melegszik fel a talaj. Ezek elsőre logikus aggodalmaknak tűnhetnek, azonban adj nekünk 45 percet, hogy bebizonyítsuk, rövid- és hosszútávon is más a helyzet.

Visszajátszás

február07

Takarónövények és gyomszabályozás I.

60 perc Diriczi Zsombor Ingyenes

A gyomelnyomás a takarónövények egyik leggyorsabban megtapasztalható előnye: már az első évben jelentős mértékben csökkenthető a gyomnövény populációk mérete és fejlettsége. Előadásunkban elméleti és gyakorlati oldalról körüljárjuk ezt a roppant összetett témakört.

Visszajátszás

november17

Takarónövények terminálása: mechanika és más eszközök

50 perc Diriczi Zsombor Ingyenes

A következő főnövények szempontjából nem csak a keverék összetétele és élete fontos, hanem a megsemmisítés ideje és módja is. Szemináriumunkon megnézzük, hogyan pusztíthatjuk el takarónövény-állományunkat a legnagyobb hatékonysággal.

Visszajátszás

augusztus09

A takarónövény-keverékek alapjai

70 perc Diriczi Zsombor Ingyenes

Keverék, mix, koktél - gyakran halljuk ezeket a kifejezéseket a takarónövényekkel kapcsolatban. Egy jó mix egyszerre köt nitrogént, töri át a tömörödött rétegeket és nyomja el a gyomokat. Na de mi is kell egy mixhez?

Visszajátszás

július19

Takarónövények az őszi kalászosok után

45 perc Diriczi Zsombor Ingyenes

A köztesnövények használatát legegyszerűbben a nyáron lekerülő gabonafélék és repce után tudod elkezdeni: a tarlón megőrzött nedvesség segíti a kelést, és elegendő idő áll a takarónövények nyújtotta előnyök kiaknázására, a keverékek kipróbálására.

Visszajátszás