Hogyan építsünk kiváló talajokat?

Simon Cowell tudja, milyen kihívást jelentenek a kötött, agyagos talajok és a belvizes földek. Előadásában bemutatja, hogyan hagyta el a művelést teljesen és váltott direktvetésre 14 évvel ezelőtt. A másfél évtized alatt a vetésforgó, a takarónövények, a házi készítésű komposzt és a talajjavító anyagok (pl. gipsz) segítségével biológiailag aktív, könnyen kezelhető talajokat épített.

Nem használ már foszfor- és kálium-műtrágyákat, sem csávázószereket, és a regulátorokat is kivette a rendszerből. Mivel kevesebb pénze áll a növényekben, több olyan dologgal is tud kísérletezni, amelyek még ellenállóbbá és jövedelmezőbbé teszik a rendszert. Vetésforgójában őszi búza, őszi árpa, lucerna, len, perje, borsó- és babfélék szerepelnek.

Talajmegújító tevékenységének köszönhetően a 14 év alatt talajai szervesanyag-tartalmát is jelentősen emelni tudta – ennek módját és lehetséges megtérülését is bemutatja majd előadásában.

Helyszín

Az előadást online formában rendezzük  meg. Ez azt jelenti, hogy egy internetes videószobába belépve, a saját számítógéped elől követheted a prezentációt. Ehhez mindössze egy számítógépre, hangszóróra/fülhallgatóra és stabil internetkapcsolatra lesz szükséged.

Nem érsz rá éppen? Semmi gond! Az előadásról készült teljes felvételt visszanézheted később a YouTube csatornánkon!

Előadónk: Simon Cowell

Simon a kelet-angliai Lawrence-ben (Essex) gazdálkodik 160 hektáron. A Motts Farmon 2006-ban tért át a direktvetésre, mert nehézagyag talajain mindig problémásnak bizonyult a magágykészítés és a növények vontatottan keltek.

A mikorrhiza gombák segítésére épülő rendszer, amelynek a no-till mellett a saját készítésű komposzt és a diverz vetésforgó is alapeleme, segített Simonnak abban, hogy talajai egészségesebbek legyenek, így csökkenteni tudta inputköltségeit anélkül, hogy termésátlagai sérültek volna. 2018-ban munkájáért elnyerte a Soil Farmer of the Year címet.

Időpont

2020. december 10. (csütörtök) 17:00-18:30

Részvételi díj

Ingyenes – a rendezvényen való részvétel ingyenes, azonban kérjük regisztrálj, mert a belépéshez szükséges linket e-mailben küldjük ki Neked.

Nyelv és fordítás

Az előadó angol nyelven fog beszélni, de aggodalomra semmi ok, 2-3 mondatonként fordítani fogjuk magyarra az elhangzottakat. A kérdéseket írásban magyarul is felteheted, azokat lefordítjuk és feltesszük az előadónak.

 

Regisztráció

Erre az eseményre való regisztrációval a 2020-2021-es téli webinar-sorozatunk minden előadására regisztrálunk, így ha több előadás is érdekel, elég csak egyszer megadnod az adataidat.

  A "Regisztrálok az előadásokra" gombra való kattintással elfogadod a rendezvény házirendjét és adatkezelési szabályzatunkat.

  Mi történik a gomb megnyomása után?

  1. A regisztráció után küldünk egy megerősítő e-mailt, amely jelzi, hogy az eseményre való jelentkezésed sikeres volt. A videószoba linkjét már ebben a levélben megkapod – akár le is tesztelheted, hogy minden rendben működik-e. A videószoba linkjére kattintva tudsz belépni és végignézni a prezentációt. Kérjük, ellenőrizd, hogy telepítve van-e a gépedre az Adobe Flash Player (ha nincs, akkor itt tudod letölteni).
  2. Az előadás kezdete előtt 30 perccel megnyitjuk a videószobát, így már akkor be tudsz lépni, a megadott időpontban pedig elkezdjük az előadást.
  3. A prezentáció 90 perc hosszú lesz, amely után 10 percünk lesz a kérdésekre. A kérdezés módjáról az előadás elején tájékoztatunk.
  4. Az elhangzott kérdéseket és a válaszokat, valamint a prezentáció anyagát és a rögzített felvételt a szeminárium utáni 1 héten belül elküldjük az e-mail címedre, így bármikor visszanézheted.

  Segítség, elakadtam!

  Ha kérdésed vagy problémád van, akár a regisztrációval, akár az esemény menetével, írj nekünk az hello@talajreform.hu címre vagy hívd a +36 30 645 62 57-es számot és segítünk!