A nagyüzemi gazdálkodás a jelenlegi technológia mellett kiszámítható és még egyelőre nyereséges gazdálkodást tesz lehetővé, de igen nagy inputigénnyel és költséggel rendelkezik, ami a gazdálkodók piaci kitettségét, függőségét erősen meghatározza. Emellett természetesen nagy környezeti terheléssel jár és számos ökológiai talajfunkció, mint pl. a víztárolás, biodiverzitás, klímaszabályozás megszűnését, csökkenését eredményezi.

A világban egyre többen ismerik fel a talajdegradáció okozta veszélyeket, illetve talajaink minőségének, egészségének javításából fakadó termelési, gazdasági előnyöket, de az első lépéseket nagyon nehezen teszik meg. Az előadás célja a hagyományos technológiák okozta problémák és állapot leírása, illetve az átállás folyamatának talajtani tényezőinek talajszempontú értékelése.

Helyszín

Az előadást online formában rendezzük meg. Ez azt jelenti, hogy egy internetes videószobába belépve, a saját számítógéped elől követheted a prezentációt. Ehhez mindössze egy számítógépre vagy okostelefonra, hangszóróra/fülhallgatóra és stabil internetkapcsolatra lesz szükséged.

Nem érsz rá éppen? Semmi gond! Az előadásról készült teljes felvételt visszanézheted később a YouTube csatornánkon!

Előadónk: Dr. Dobos Endre

A Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézet docense. Agrármérnökként végzett a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen, majd térinformatikai szakmérnökként a Budapesti Műszaki Egyetemen. PhD tanulmányait az USA-ban végezte a Purdue Egyetemen digitális talajtérképezési témakörben.

Kutatói munkásságának legfontosabb területei a kis méretarányú digitális talajtérképezés, illetve a nagy méretarányú, táblaszintű alkalmazott talajgenetikai talajtérképezési kutatások képezik, továbbá a talajdegradáció és a talajjavítási lehetőségek vizsgálata a nagyüzemi mezőgazdaságban.

Időpont

2022. január 13. (csütörtök) 18:00-19:00

Részvételi díj

Ingyenes – a rendezvényen való részvétel ingyenes, azonban kérjük regisztrálj, mert a belépéshez szükséges linket e-mailben küldjük el Neked.

 

Regisztráció

Ez az esemény már lezárult, visszanézni a YouTube-on tudod.

A 2022-es szeminárium-sorozat többi részére még tudsz regisztrálni ezen a linken.

Mi történik a gomb megnyomása után?

  1. A regisztráció után küldünk egy megerősítő e-mailt, amely jelzi, hogy az eseményre való jelentkezésed sikeres volt. A videószoba linkjét már ebben a levélben megkapod – akár le is tesztelheted, hogy minden rendben működik-e. A videószoba linkjére kattintva tudsz belépni és végignézni a prezentációt a Zoom platformon keresztül.
  2. Az előadás kezdete előtt 30 perccel megnyitjuk a videószobát, így már akkor be tudsz lépni, a megadott időpontban pedig elkezdjük az előadást.
  3. A prezentáció 45-50 perc hosszú lesz, amely után 10 percünk lesz a kérdésekre. A kérdezés módjáról az előadás elején tájékoztatunk.
  4. Az elhangzott kérdéseket és a válaszokat, valamint a prezentáció anyagát és a rögzített felvételt a szeminárium utáni 1 héten belül elküldjük az e-mail címedre, így bármikor visszanézheted.

Segítség, elakadtam!

Ha kérdésed vagy problémád van, akár a regisztrációval, akár az esemény menetével, írj nekünk a peter@talajreform.hu címre vagy hívd Schumicky Péter kollégánkat a +36 70 943 43 01-es számon és segítünk!