Hogyan egyensúlyozhatjuk ki a talajainkat?

A talajok tápanyag-ellátottsága csak a képlet egyik fele – a tápanyagok megfelelő arányban történő kijuttatása legalább ennyire fontos. A kalcium, magnézium és kálium pótlása sokszor elmarad a nitrogén- és a foszfortrágyázás mellett, holott ezek fontosságát sem szabad lebecsülni.

Johannes Kamptner részletesen bemutatja, hogy miért fontos a talajok kationkicserélő kapacitásának (angolul CEC) vizsgálata, és hogyan lehet a talajvizsgálati eredményekből kiolvasni a talajjavításhoz szükséges információkat.

Az előadásban érinteni fogjuk az alábbi témaköröket:

  • A kationkicserélő képesség, savak és bázisok, telítettség fogalma
  • A Ca, Mg és K fontossága a talaj és a növény szempontjából
  • Hogyan függ össze a talajszerkezet, a vízmegtartó képesség és a tápanyagok elérhetősége a kationkicserélő kapacitással?
  • Hogyan tudjuk a talajvizsgálati eredmények alapján javítani a talajaink fent említett tulajdonságait?
  • Melyik műtrágya és talajjavító anyag (beleértve a meszet és a gipszet) használható sikeresen az egyes talajtípusokon?

Helyszín

Az előadást online formában rendezzük  meg. Ez azt jelenti, hogy egy internetes videószobába belépve, a saját számítógéped elől követheted a prezentációt. Ehhez mindössze egy számítógépre, hangszóróra/fülhallgatóra és stabil internetkapcsolatra lesz szükséged.

Nem érsz rá éppen? Semmi gond! Az előadásról készült teljes felvételt visszanézheted később a YouTube csatornánkon!

Előadónk: Johannes Kamptner (Ausztria)

Johannes (a képen balról a második, kockás ingben) 10 éve foglalkozik a talajok javításával és a különböző talajvizsgálati módszerek összehasonlításával.

Tudását saját gazdaságában is kamatoztatja, valamint a Baumit-Agrar szaktanácsadójaként igyekszik a gazdáknak segíteni a megfelelő talajjavító technológia megtalálásában.

Időpont

2021. április 7. (szerda) 16:00-18:00

Részvételi díj

Ingyenes – a rendezvényen való részvétel ingyenes, azonban kérjük regisztrálj, mert a belépéshez szükséges linket e-mailben küldjük ki Neked.

Nyelv és fordítás

Az előadó angol nyelven fog beszélni, de aggodalomra semmi ok, 2-3 mondatonként fordítani fogjuk magyarra az elhangzottakat. A kérdéseket írásban magyarul is felteheted, azokat lefordítjuk és feltesszük az előadónak.

 

Regisztráció

Az eseményre a regisztráció lezárult. A webes szemináriumot itt tudod visszanézni: https://youtu.be/EmmrULAdrNo

Mi történik a gomb megnyomása után?

  1. A regisztráció után küldünk egy megerősítő e-mailt, amely jelzi, hogy az eseményre való jelentkezésed sikeres volt. A videószoba linkjét az előadás előtt 1-2 nappal egy külön e-mailben fogjuk elküldeni.
  2. Az előadás kezdete előtt 15 perccel megnyitjuk a videószobát, így már akkor be tudsz lépni, a megadott időpontban pedig elkezdjük az előadást.
  3. A prezentáció 100-110 perc hosszú lesz, amely után 10 percünk lesz a kérdésekre. A kérdezés módjáról az előadás elején tájékoztatunk.
  4. Az elhangzott kérdéseket és a válaszokat, valamint a prezentáció anyagát és a rögzített felvételt a szeminárium utáni 1-2 napon belül elküldjük az e-mail címedre, így bármikor visszanézheted.

Segítség, elakadtam!

Ha kérdésed vagy problémád van, akár a regisztrációval, akár az esemény menetével, írj nekünk az hello@talajreform.hu címre vagy hívd a +36 30 645 62 57-es számot és segítünk!