2023 telén is intenzív tudásátadásra számíthatsz, ha csatlakozol a Talajreform webes szeminárium-sorozatához. A vadgazdálkodástól a no-till növényvédelmen át a víz- és tápanyag-megőrzésig 5 témát érintünk részletesen kiváló szakemberek segítségével. Vendégeink lesznek Hajas Péter Pál, Labant-Hoffmann Éva, Cifka Gábor, Víg Vitália és Dr. Juhos Katalin.

Részvételi díj

Ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálj a lentebb található űrlap kitöltésével!

Helyszín

Az előadást online formában rendezzük meg. Ez azt jelenti, hogy egy internetes videószobába belépve, a saját számítógéped elől követheted a prezentációt. Ehhez mindössze egy számítógépre vagy okostelefonra, hangszóróra/fülhallgatóra és stabil internetkapcsolatra lesz szükséged.

Nem érsz rá éppen? Semmi gond! Az előadásról készült teljes felvételt visszanézheted később a YouTube csatornánkon!

Előadóink lesznek

2023. február 2. (csütörtök) 18:00

HAJAS PÉTER PÁL: Talajmegújítás természet- és vadbarát gazdálkodói szemmel – Élőhelyfejlesztési célú nem termelő beruházások ökológiai és gazdasági előnyei

Hajas Péter vadbiológusként fontosnak tartja, hogy teljes ökoszisztéma rendszerben gondolkozzunk és ennek tükrében alakítsuk ki a gazdaságunkat. Családja már generációk óta gazdálkodik Nógrád megyében, és gazdaságában a változatos vetésforgón túl jelentős a takarónövények alkalmazása, és az apróvadak védelmében nyújtott fás és évelő sorok telepítése.

Kiemelt fontosságú számára, hogy fenntartható módon gazdálkodjon, a biodiverzitást erősítve, mert ez a környezet- és természetvédelmi szempontokon túl a termésátlagokra is jó hatással van.


2023. február 9. (csütörtök) 18:00

LABANT-HOFFMANN ÉVA: Gyomirtási tapasztalatok no-till művelésben

A Növénypathyka Kft. gyombiológusa és fejlesztőmérnöke több éve végez gyomirtási kísérleteket csökkentett művelési és no-till rendszerekben. A nem-művelés hatására átalakuló gyomflóra, az elhúzódó gyomkelések és a mulcs jelenléte feladja a leckét még a tapasztalt agronómusoknak is.

Az előadásban arra keressük a választ, hogyan lehet ezekre a kihívásokra felkészülni és hatékonyan reagálni – családi gazdálkodóknak, növényvédősöknek, termelésirányítóknak erősen ajánlott a részvétel!


2023. február 15. (szerda) 18:00

CIFKA GÁBOR: Fenntartható vízgazdálkodás a lehetőségek és feladatok tükrében

Második generációs építész- és vízgazdálkodási mérnökként Cifka Gábor jól ismeri a növénytermesztéshez kapcsolódó öntözési és vízmegőrzési kérdéseket. Előadásában arról fog beszélni, hogy hol tart jelenleg a hazai vízgazdálkodás, milyen megoldandó feladatokkal szembesülünk az egyre szárazabbá és melegebbé váló években, és milyen lehetőségeink vannak a körforgásos gazdálkodás keretében (vízvisszatartás, adaptáció, öntözés).

Ha öntözésen gondolkozol, vagy csak egyszerűen szeretnéd megőrizni a földjeidre lehulló csapadékot, akkor itt a helyed!


2023. február 16. (csütörtök) 18:00

VÍG VITÁLIA: Élet az egészséges talajban

Víg Vitália talaj ökológus, a Terravitka alapítója, a oktatási program vezetője a Talajmegújító Gazdák Egyesületénél. A talajegészség fogalmával, a takarónövényekkel és a regeneratív mezőgazdasággal a Maryland-i Egyetemen folytatott tanulmányai alatt találkozott, ahol talaj- és vízgazdálkodásból szerzett MSc diplomát. A talaj mikrobiológiájával Elaine Ingham munkássága révén ismerkedett meg közelebbről, akinek az „Élő talaj” elnevezésű egyetemi kurzusán tanársegédként tevékenykedett.

Vitália küldetésének érzi a tudomány és gyakorlat között tátongó szakadék áthidalását és a talajok csodálatos világának széleskörű megismertetését.


2023. február 23. (csütörtök) 18:00

DR. JUHOS KATALIN: A talajkímélő művelési módok hatása a talajok szervesanyag- és tápelem-forgalmára

A MATE Budai Campus Agrár-környezettani Tanszékének adjunktusa. Fő kutatási területe a tápanyag-gazdálkodás módszertani fejlesztése (talajvizsgálatok, dózisszámítás), ehhez kapcsolódóan egy új tápanyag-gazdálkodási szoftver kidolgozásában is részt vett.

Hogyan változik meg a tápanyagok dinamikája a csökkentett művelés vagy a művelés teljes elhagyásának hatására? Mit tehetünk a talajaink szervesanyag-körforgásának javításáért? A jelenlegi műtrágyaárak mellett e különösen húsba (és pénztárcába) vágó kérdésekről lesz szó Dr. Juhos Katalin előadásában.


Regisztráció

A téli webinarsorozatunk lezárult, az előadásokról készült felvételeket a YouTube csatornánkon itt tudod visszanézni.

Mi történik a gomb megnyomása után?

  1. A regisztráció után küldünk egy megerősítő e-mailt, amely jelzi, hogy az eseményre való jelentkezésed sikeres volt. A Zoom videószobák linkjét (mind az ötöt) már ebben a levélben megkapod – akár le is tesztelheted, hogy minden rendben működik-e. A videószoba linkjére kattintva tudsz majd belépni és végignézni a prezentációt a Zoom platformon keresztül.
  2. Az egyes előadások kezdete előtt 15 perccel megnyitjuk a videószobát, így már akkor be tudsz lépni, a megadott időpontban pedig elkezdjük az előadást.
  3. A prezentációk 45-50 perc hosszúak lesznek, amely után 10 percünk lesz a kérdésekre. A kérdezés módjáról az előadás elején tájékoztatunk.
  4. Az elhangzott kérdéseket és a válaszokat, valamint a prezentáció anyagát és a rögzített felvételt a szeminárium utáni 1 héten belül elküldjük az e-mail címedre, így bármikor visszanézheted.

Segítség, elakadtam!

Ha kérdésed vagy problémád van akár a regisztrációval, akár az esemény menetével, írj nekünk a peter@talajreform.hu címre vagy hívd Schumicky Péter kollégánkat a +36 70 943 43 01-es számon és segítünk!