Az 5. klímaváltozás-értékelés (IPCC, 2013) arra a következtetésre jutott, hogy „az éghajlati rendszer felmelegedése egyértelmű”, és hogy „nagy valószínűséggel az emberi befolyás a legjelentősebb oka a 20. század közepe óta megfigyelt felmelegedésnek”. E klímaszélsőségek több kedvezőtlen következményt generáltak többek között hazánk szántóföldi növénytermesztésében. A nyári aszályok, az intenzív esőzések, a viharok és a jégesők gyakoriságának emelkedése sajnos mind a termesztett kultúrnövények egészségi állapotának romlását, adaptív képességeinek visszaesését okozta.

Ilyen körülmények között az egészséges habitus kialakításához szükséges tápanyagok beépülése, hasznosulása sérül, a növények vitalitása a legyengült ellenálló képesség és a közvetlen sebzések miatt leromlik. Ez az állapot a továbbiakban kedvező feltételeket biztosít a herbivor fajok súlyos kárképeinek kifejeződéséhez, bizonyos esetben tömeges felszaporodásához. Az előadás témája a klímaváltozás által elsősorban e károsító csoportban kiváltott biológiai és ökológiai háttéreseményeinek, illetve ezek közvetlen szántóföldi vetületeinek körüljárását célozza. Emellett igyekszik rávilágítani az éghajlatváltozás és az eltérő talajművelési rendszerek növénytermesztési és növényvédelmi összefüggéseire, specifikumaira is.

Helyszín

Az előadást online formában rendezzük meg. Ez azt jelenti, hogy egy internetes videószobába belépve, a saját számítógéped elől követheted a prezentációt. Ehhez mindössze egy számítógépre vagy okostelefonra, hangszóróra/fülhallgatóra és stabil internetkapcsolatra lesz szükséged.

Nem érsz rá éppen? Semmi gond! Az előadásról készült teljes felvételt visszanézheted később a YouTube csatornánkon!

Előadónk: Prof. Dr. Keszthelyi Sándor

1976-ban született Pécsett. A PATE Georgikon Karán 1999-ben mint okleveles agrármérnök végzett, majd 2002-ben növényorvosi szakmérnöki képesítést szerzett. 2004-ben védte meg „A kukoricamoly bionómiája” című doktori (PhD) értekezését. 2013-ban habilitált, majd 2020-ban a Magyar Felsősoktatási és Akkreditációs Bizottság javaslatára egyetemi tanári címet kapott.

2004 óta a Kaposvári Egyetemen dolgozik, ami ma a MATE Kaposvári Campusa, ahol a mai napig tanít hagyományos alap-, mester-, szakmérnöki és doktorképzéseken növényvédelmi rovartanhoz és növénytermesztéshez kötődő tárgyakat. Kutatási területei a szántóföldi növények ízeltlábú kártevőinek, valamint a raktári károsítók ökológiájára, biológiájára terjednek ki. Újabban a rejtett életmódú kártevők képalkotó eljárásokon alapuló ökológiai kutatásai foglalkoztatják. E tématerületet érintő máig megjelent tudományos közleményeinek száma 360.

A gyakorlati tapasztalatait a Somogyszilben található, növénytermesztéssel foglalkozó családi gazdaságukból meríti. Az Agrofórum folyóirat szerkesztőbizottsági, illetve számos hazai és nemzetközi tudományos és szakmai társaság tagja. Munkásságát többek között Dr. Szelényi Gusztáv emlékéremmel, kiváló növényorvos aranygyűrűvel, 2020-ban pedig a VEAB év kutatója címmel ismerték el.

Időpont

2022. február 10. (csütörtök) 18:00-19:00

Részvételi díj

Ingyenes – a rendezvényen való részvétel ingyenes, azonban kérjük regisztrálj, mert a belépéshez szükséges linket e-mailben küldjük el Neked.

 

Regisztráció

Ez az esemény már lezárult, visszanézni a YouTube-on tudod.

Mi történik a gomb megnyomása után?

  1. A regisztráció után küldünk egy megerősítő e-mailt, amely jelzi, hogy az eseményre való jelentkezésed sikeres volt. A videószoba linkjét már ebben a levélben megkapod – akár le is tesztelheted, hogy minden rendben működik-e. A videószoba linkjére kattintva tudsz belépni és végignézni a prezentációt a Zoom platformon keresztül.
  2. Az előadás kezdete előtt 30 perccel megnyitjuk a videószobát, így már akkor be tudsz lépni, a megadott időpontban pedig elkezdjük az előadást.
  3. A prezentáció 45-50 perc hosszú lesz, amely után 10 percünk lesz a kérdésekre. A kérdezés módjáról az előadás elején tájékoztatunk.
  4. Az elhangzott kérdéseket és a válaszokat, valamint a prezentáció anyagát és a rögzített felvételt a szeminárium utáni 1 héten belül elküldjük az e-mail címedre, így bármikor visszanézheted.

Segítség, elakadtam!

Ha kérdésed vagy problémád van, akár a regisztrációval, akár az esemény menetével, írj nekünk a peter@talajreform.hu címre vagy hívd Schumicky Péter kollégánkat a +36 70 943 43 01-es számon és segítünk!