Mi az a rhizofág ciklus?

A növényeknek egészséges és változatos talajlakó közösségre van szükségük a talajból történő tápanyag-felvételhez és a megfelelő fejlődéshez és egészséghez. A rhizofág ciklus (angolul rhizophagy cycle, „rhizo” = gyökér, „phagy” = evés) tökéletesen illusztrálja a talajmikrobák fontosságát a növény számára.

A rhizofág ciklus egy tápanyag-felvételi folyamat, amely során a növény oxidáció útján tápanyagokat von ki a mikrobákból (főleg baktériumokból) a gyökereiben. A rhizofág ciklusban a mikrobák két fázis között váltogatnak: egyszer a talajban élnek szabadon, máskor pedig növénytől függő meztelen protoplasztként a gyökér sejtjeiben. A mikrobák a talaj fázisban felveszik a tápanyagoknak (pl. nitrogént) és a gyökér sejtjeiben ezeket a növény kivonja belőlük a reaktív oxigénnel (pl. szuperoxid) történő reakció során.

Eddig minden megvizsgált növényről sikerült bebizonyítani, hogy alkalmazzák a rhizofág ciklust. Az előadásban e folyamat részleteit és a gazdálkodásban történő hasznosítás lehetőségeit vesszük végig.

Helyszín

Az előadást online formában rendezzük  meg. Ez azt jelenti, hogy egy internetes videószobába belépve, a saját számítógéped elől követheted a prezentációt. Ehhez mindössze egy számítógépre, hangszóróra/fülhallgatóra és stabil internetkapcsolatra lesz szükséged.

Nem érsz rá éppen? Semmi gond! Az előadásról készült teljes felvételt visszanézheted később a YouTube csatornánkon!

Előadónk: prof. James F. White

A növénybiológia professzora a New Jersey-i Rutgers Egyetemen, ahol az úgynevezett endofita szervezetek ökológiáját vizsgálja. Az alabamai Auburn Egyetemen szerzett BSc és MSc diplomát botanikából, és a Texasi Egyetemen doktorált botanikából/mikológiából.

240-nél is több cikk és fejezet szerzője, és a nevéhez köthető 7 könyv írása és szerkesztése a növényi mikrobákról. A talajmegújító gazdálkodásról, a biostimulánsokról és a növényi mikrobiomról szóló előadásait több agráripari és akadémiai konferencián hallhatták az érdeklődők, és most végre Magyarországon is vendégül láthatjuk – egyelőre virtuálisan – egy prezentáció erejéig.

Időpont

2020. december 3. (csütörtök) 17:00-18:30

Részvételi díj

Ingyenes – a rendezvényen való részvétel ingyenes, azonban kérjük regisztrálj, mert a belépéshez szükséges linket e-mailben küldjük ki Neked.

Nyelv és fordítás

Az előadó angol nyelven fog beszélni, de aggodalomra semmi ok, 2-3 mondatonként fordítani fogjuk magyarra az elhangzottakat. A kérdéseket írásban magyarul is felteheted, azokat lefordítjuk és feltesszük az előadónak.

 

Regisztráció

Erre az eseményre való regisztrációval a 2020-2021-es téli webinar-sorozatunk minden előadására regisztrálunk, így ha több előadás is érdekel, elég csak egyszer megadnod az adataidat.

  A "Regisztrálok az előadásokra" gombra való kattintással elfogadod a rendezvény házirendjét és adatkezelési szabályzatunkat.

  Mi történik a gomb megnyomása után?

  1. A regisztráció után küldünk egy megerősítő e-mailt, amely jelzi, hogy az eseményre való jelentkezésed sikeres volt. A videószoba linkjét már ebben a levélben megkapod – akár le is tesztelheted, hogy minden rendben működik-e. A videószoba linkjére kattintva tudsz belépni és végignézni a prezentációt. Kérjük, ellenőrizd, hogy telepítve van-e a gépedre az Adobe Flash Player (ha nincs, akkor itt tudod letölteni).
  2. Az előadás kezdete előtt 30 perccel megnyitjuk a videószobát, így már akkor be tudsz lépni, a megadott időpontban pedig elkezdjük az előadást.
  3. A prezentáció 90 perc hosszú lesz, amely után 10 percünk lesz a kérdésekre. A kérdezés módjáról az előadás elején tájékoztatunk.
  4. Az elhangzott kérdéseket és a válaszokat, valamint a prezentáció anyagát és a rögzített felvételt a szeminárium utáni 1 héten belül elküldjük az e-mail címedre, így bármikor visszanézheted.

  Segítség, elakadtam!

  Ha kérdésed vagy problémád van, akár a regisztrációval, akár az esemény menetével, írj nekünk az hello@talajreform.hu címre vagy hívd a +36 30 645 62 57-es számot és segítünk!