Szemléletünk

Jobb talajok, jobb gazdálkodás

Tíz egyszerű lépés ahhoz, hogy a biológia törvényszerűségeivel összhangban gondolkodó, talajmegújító gazda legyél.

1. Tápláld és védd a talajodban élő mikroorganizmusokat

Tegyél meg mindent annak érdekében, hogy hatékonyabban tudjanak a növényeid fotoszintetizálni. A fotoszintézis a növények gyökérváladék-képzésének az alapja, amellyel éltetik és változatossá teszik a mikrobiális életet. Egy egyensúlyban élő talajlakó közösség biztosíthatja a talajaid önfenntartó képességét. A gyökérváladékok kémiai jeleket küldenek a mikrobiális közösségeknek, hogy olyan mikrobákkal társuljanak, amelyek specifikusan segítik a fajok növekedését és fejlődését.

Tartsd takarva a talajaidat! A talajtakaró lehet a tarló, szárazságtűrő nyári füvek, vagy a takarónövényed maradványa.

Így :

  • védeni fogod a talajod élővilágát a forró, száraz időszakokban,
  • táplálékkal látod el a mikrobiális közösséget és
  • a növényi maradványok lebomlásával a talaj szénkészletét fogod növelni.

Adj szerves trágyát, komposztot gilisztakomposztot vagy komposzt teát a talajaidnak talajoltásként, hogy biztosítani és fokozni tudd a talajélet szolgáltatásait.

2. Próbáld minél hosszabban zölden tartani a területeidet!

Ez komoly megpróbáltatás lehet azoknak a gazdáknak, akiknél hosszú, csapadékmentes a nyár.

A termesztési rendszerben tartsuk meg a tarlót, és hagyjuk, hogy a gyomok nyáron nőjenek. A lehető legmagasabb talajtakaró elérése legyen a cél a két főnövény termesztése közti időszakban. A talajok nyári csupaszon hagyásával a talajéletet forróságnak tesszük ki és élő növény hiányában, a fotoszintézis által létrehozott gyökérváladék nélkül éheztetjük talajaink mikroorganizmusait. Abban a főnövény nélküli időszakban, ahol a vetés előtt megtartjuk a gyomokat, ott szenet kötünk és vizet tartunk meg a következő főnövény számára. A gyomok nem vesznek ki jelentős vizet a talajból, annál inkább a talaj vízmegőrző kapacitását fokozzák.

Forró, száraz körülmények közé válassz ellenálló növényfajokat, amelyek kevés csapadékra is jelentősen meg tudnak indulni. Így minimálisra csökkenthetjük a nyári takarónövényünk vetési kockázatát. Ha a szervesanyag-tartalom emelkedik a földjeinken, akkor a talajunk víztartó képessége is fokozódni fog, így a nyári fajaink is sikeresebbek lesznek.

Használj takarónövényeket a főnövényeid között! A takarónövényed ára a talajod fejlődésével meg fog térülni, főleg akkor, ha az állataidat legeltetni is tudod rajta.

Ha van rá lehetőséged, egy erodált, gyengébb minőségű talajon vess egy igénytelenebb gabonafélét, így biztosítod a folyamatos növényi takarást, amivel egész évben növelni tudod a talajod szénkészletét.

Azokban a gazdaságokban, ahol a takarónövényeket alkalmaznak, ott idővel csökkenteni lehet a növényvédő szerek felhasználását. Használjunk változatos takarónövény-keveréket, amiben meleg- és hidegkedvelő fajok is szerepelnek. Legyenek a vetési tervünkben nitrogénkötő növények, mint például különböző herefélék, bíborbükköny, lóbab, borsóféle, vagy a vetésforgónkba illesszük be a szóját.

3. Csökkentsd a szintetikus tápanyagok mennyiségét és a növényvédő szerek használatát!

A műtrágyák tápanyaggal látják el a növényeket, de hátráltatják a talajéletet. Szignifikánsan csökken a mikrobák száma a túlzott MAP, DAP, karbamid és szuperfoszfát felhasználása mellett. A gyenge mikrobiális aktivitás gyenge gyökérképződéshez, talajtömörödéshez, talajsavanyodáshoz vezet, így a talaj szénkészlete és a nitrogénkötés is hátráltatva lesz. Ezek a tényezők mind az anaerob mikrobákat támogatják, amelyek a növényeink egészsége ellen hatnak.

A mikrobiális oltóanyagok használata segíti a mész, illetve más mikroelemek felvételét és csökkentheti is így a kijuttatandó mennyiséget.

4. Ösztönözd a diverzitást!

Ha látunk egy kártevőt, ne avatkozzunk be reflexből. Figyeljük meg, mennyire jelentős a populáció, a kártétel. Ha beavatkozunk egy kártevő miatt, eltűnik a kártevőnk, de az élővilágból még mennyi mindent tüntetünk el? Egy egészséges ökológiai rendszerben nem kéne jelentősebb kártételnek lennie egy kártevő miatt.

Vessünk virágzó sávokat és használjunk jó pollenadó növényeket a takarónövényzetünkön, ezzel is támogatva a ragadozó fajokat.

5. Támogasd a hasznos rovarokat és madarakat!

A monokultúrák fogékonyabbak a kártevőkre, mert csak egy faj vetésével kevesebb élőhelyet biztosítunk a hasznos rovaroknak.

Próbáld a területed minél fajgazdagabbá tenni: a különböző növényfajok különböző rovarokat és mikroorganizmusokat vonzanak. Ezeknek a területeknek a talajait változatosan szövik át a gyökerek, így jobb lesz a csapadékfelvétel és az oxigénellátottság.

Ne hagyd az ültetvényed sorközeit se takaratlanul! Vess bele változatos fűféléket, jó pollenadókat, pillangósokat és lásd el a területeid bokros sávokkal is. Mindig próbáld biztosítani a minél folytonosabban takaró szármaradványokat, amelyek élőhelyet biztosítanak vegetációs időn kívül is a hasznos rovaroknak és csökkentik a talaj hőingadozását, kipárolgását.

6. Védd a vizesárkokat a műtrágya-kimosódásától!

Az egészséges árkok vonzzák a hasznos rovarokat, növényeket és tiszta vízzel láthatják el az állatainkat, illetve a belőle öntözött területeinket.

Minimalizáljuk takarónövényekkel a tápanyag kimosódást, optimalizáljuk a nitrogén-kijuttatást! A nagy dózisban adagolt nitrogén műtrágyák egy része ki fog mosódni, mivel a talajrészecskék és a nitrátion is negatív töltésű, így taszítják egymást.

7. Az állatok legyenek “szerves” részei a rendszerednek!

Tanuld meg jól használni az állatállományod! Számos gazda a szakaszos legeltetés tudatos gyakorlatával ért el ugrásszerű változást a talajai egészségének a javításában. A legeltetés ösztönzően hat a gyökérváladék képződésre, ezzel stimuláljuk a mikrobiális életet. Gondolj az állatállományodra úgy, mint egy mikrobafeltáró katalizátorra, ami élettel és tápanyaggal látja el a területeid a főnövényeid közötti időszakban.

8. Ne csinálj valamit azért, mert mindig is így csináltad!

Egy jó gazda kíváncsi, kreatív és szkeptikus. A logikus józan paraszti ész társuljon a fantáziáddal és a megérzéseiddel. Tudjuk, hogy a legnagyobb gát a változtatásban a félelem mellett az ISZCS – az “így szoktuk csinálni” szemlélet.

Kérdezd meg magadtól, hogy minden esetben szükséges-e gyógyszert adagolni megelőzésként az állataidnak. Egy egészséges talajon nevelt legelőn és az azon legeltetett állataidnak biztos, hogy kellenek azok a gyógyszerek, amelyek az állatok trágyájával a földre érve nem kívánt kémiai hatást válthatnak ki?

Biztos, hogy kell gombaölőszeres csávázás a vetőmagjaidra? Amikor a talajaid termékenységén fejlődést veszel észre és a növényvédőszer-használaton csökkenteni tudtál, akkor vess egy kisebb kísérleti parcellára csávázatlan magot. Használj CarbonKick szerves startert, ami a megfelelő időben fogja ellátni a csírázó növényeid tápanyaggal és serkenti a talajéletet. Hasonlítsd össze a kezelt területet a kontroll területtel.

9. Csökkentsd a talajművelési eljárásaidat, amennyire csak tudod!

Tudatosan használd a gépeidet! Kevesebb menet kevesebb gázolajjal jár és kevésbé tömörödik össze a talajunk. A talajtömörödés levegőtlenséghez és rosszabb vízbeszivárgáshoz vezet, amivel a talajélet ellen dolgozunk. Kísérletezd ki, hogy mikor, milyen talajművelési eljárás szükséges. A túlzott talajbolygatás a talajaggregátumok széteséséhez vezet és így a felső talajréteg fokozottan van kitéve a szél- és vízeróziónak.

A minimum műveléshez és direktvetéshez kisebb erőgépek is elégségesek – az
alacsonyabb költségek minden ponton megjelennek idővel.

10. Gondolkozz rendszerben, minden mindennel összefügg!

Vedd figyelembe, hogy minden apró változtatás ezernyi módon van hatással a talaj ökoszisztémájára. Ezek a változások nem feltétlenül nyilvánulnak meg azonnal, de a tapasztalat bizonyítja, hogy idővel szembesülni fogsz velük. Hallgass a megérzéseidre, ha szokatlan helyzetben kell döntést hoznod a talajoddal kapcsolatban, ugyanis a célhoz mindig sokféle út vezet. Míg mi folyamatosan tanulunk a talajainkról és próbáljuk a legtöbbet kihozni az inputjainkból, addig az utolsó szót mindig az anyatermészet fogja kimondani. Az intelligens gazdálkodó tiszteli talajait és dolgozik azok egészségén, ahelyett, hogy csak mesterséges készítményekre támaszkodna.

 

Alkalmazzuk együtt Nálad is ezt a 10 pontot!