Kukorica technológia

Talajmegújító megoldások kukoricához

A kukorica a legnagyobb területen termelt kapás kultúránk, amely ideális belépő a talajmegújításba belevágóknak. De hogyan kezdjünk bele?

Takarónövény a kukorica elé: a repce vagy az őszi kalászos lekerülése után számos takarónövény-keveréket (Emese, Előd, Keve, Attila P, Attila N stb.) választhatsz a kukorica elé, ebben segít az alábbi úmutatónk.

Alaptrágyázás: a kukorica elé a felületre kiszórt (és opcionálisan bedolgozott) CarbonKick Spark (NPK 4-8-8) az ideális választás.

Vetőmagcsávázás: a GlomaStar mikorrhiza készítmény 11 millió szaporítóképletet tartalmaz kilogrammonként, ebből 50-75 g/ha az ajánlott dózis.

Startertrágyázás: amennyiben van lehetőséged makrostartert kijuttatni a vetőgéppel, a CarbonKick Radix (NPK 4,5-9-2+Zn) kiváló kezdést biztosít a kukoricának.

Talajoltás: Esstence oldatunk NaturHumin vízoldható huminsavval kiegészítve a vetés előtti időszaktól egészen 5-6 leveles állapotig.

Levélminta: növényinedv-analízisünkkel először 5-6 leveles állapotban érdemes “megkérdezni” a növényt, majd 8-10 levélnél és címerhányás kezdetén megismételni a vizsgálatot (egy szezonban 2 mintázás elegendő).

Fejtrágyázás: a nitrogén- és foszforszükséglet biztosítására a CarbonKick Boost (NPK 9-8-2+6S) a legjobb megoldás.

Lombtrágyázás: lombtrágyázás kezelések mellé javasolt NaturAmin vízoldható aminosavunk vagy NaturFulvic folyékony fulvosavunk használata.

Takarónövény a kukorica után: a korábban lekerülő kukoricák után akár egy Attila N vagy Keve is működhet, a későn lekerülők után az Álmos keverék a legjobb választás, amely azonban nem kifagyó, így tavasszal kezelni kell.