GlomaStar mikorrhiza készítmény

Mikorrhiza oltóanyag vetőmagokhoz

A GlomaStar készítmény koncentrált formulációjának köszönhetően kiválóan alkalmas vetőmagok csávázására, így a mikorrhiza biztosan a mag mellé kerül.

A mikorrhizák a növény kiterjesztett gyökérzete: ezek a hasznos gombafajok képesek átszőni a kultúrnövényünk gyökerét és a növénytől kapott komplex táplálékokért (cukrokért, szénhidrátokért) cserébe tápanyagokkal látják el azt. E gombákat a növény hívja magához speciális vegyületek (pl. strigolaktonok) segítségével olyan helyzetben, amikor tápanyagra van szüksége. A gombák által termelt fehérjék (pl. a glomalin) a talajszemcsék egyik legjobb természetes ragasztója, így elősegíti az aggregátumképződést.
A mikorrhizák minden talajban jelen vannak, azonban az intenzív talajművelés szétszaggatja a mikorrhizák gombafonalait (a hifákat), így megszűnik a “hálózat”. A túlzott műtrágyahasználat ellustítja a növényt és az nem küld jeleket a mikorrhizáknak (már akár 10 kg/ha foszfor hatóanyag is kiválthatja ezt a hatást). A főnövények közül a repce nem szorul rá a mikorrhizák segítségére, ezért a gombák fejlődése ebben az időszakban leáll. Más növényeink, mint a búza vagy kukorica viszont igénylik a mikorrhizák jelenlétét.

 

Miben segít a GlomaStar mikorrhiza oltóanyag?

Speciális por alakú oltóanyagunk koncentrált mennyiségben tartalmazza 3 mikorhiza faj szaporítóképleteit (spórákat, kolonizált gyökérdarabokat). A Rhizoglomus irregulare, a Funneliformis mosseae és a Funneliformis caledonium az endomikorrhizák csoportjába tartoznak, azaz a szimbiózisban részt vevő gombák fonalai behatolnak a növényünk sejtfalába és ott betüremkedéseket hoznak létre. A GlomaStar termék 11.000.000 szaporítóképletet tartalmaz 1 kilogrammban.

Hogyan alkalmazhatod?

Az oltóanyagot 50-75 gramm/hektár mennyiségben javasoljuk felvinni a vetőmag felületére kevés folyadékkal. 1 zsák kukorica esetén például 1 deciliter víz + 70 gramm oltóanyag az ajánlott technológia. A csávázást érdemes a vetés időpontjához minél közelebb elvégezni.

Gyakori kérdések

Gombaölőt is teszek a magra, így is érdemes csávázni?
A tapasztalatok alapján igen, azonban jelenleg is folynak hazai kísérletek a gombaölő szerek mikorrhizára gyakorolt negatív hatásainak bemérésére.

Használok Trichoderma gombát is – ez gondot okoz a mikorrhizának?
Nem, egyrészt a két gomba karakterisztikája eltér, így a növények gyökerénél nem bántják egymást, sőt jobb esetben szinergista (azaz egymást segítő) hatás alakul ki közöttük.

Minden kultúra vetőmagját be kell oltanom?
Talajmegújító gazdálkodásban az oltás akár egyszer is elég lehet, amennyiben nem műveljük túl a talajt és alkalmazunk takarónövényeket, hogy a mikorrhiza gombáknak a két főnövényünk tenyészidőszaka között is legyen életterük.

Technikai adatok

Kiszerelés: 500 gramm műanyag vödör
Hordozóanyag: kalcium-szulfát (30-500 mikrométer átmérő)
Szavatossági idő: eredeti, bontatlan csomagolásban 2 év
Tárolás: 4-15 Celsius fok között, száraz, fénytől védett helyen