Kalászos technológia

Talajmegújító megoldások kalászosokhoz

Az árpa és a búza a mai napig a legnagyobb területen főnövényeink. Hogyan lehet talajmegújító módon termelni őket?

Takarónövény az őszi búza elé: ugyan a hazai csapadékviszonyok miatt nem javasoljuk, de ha mindenképpen szükséges, akkor egy Tas takarónövény sikeresen alkalmazható az őszi kalászosok előtt is.

Alaptrágyázás: az őszi kalászosok előtt a felületre kiszórt (és opcionálisan bedolgozott) CarbonKick Boost (NPK 9-8-2+6S) tökéletes választás.

Vetőmagcsávázás: a GlomaStar mikorrhiza készítmény 11 millió szaporítóképletet tartalmaz kilogrammonként, ebből 70-80 g/ha (maximum 100 g/ha) az ajánlott dózis.

Startertrágyázás: amennyiben van lehetőséged makrostartert kijuttatni a vetőgéppel, a CarbonKick Radix (NPK 4,5-9-2+Zn) az ideális választás.

Talajoltás: Esstence oldatunk NaturHumin vízoldható huminsavval kiegészítve a vetés előtti időszaktól egészen március elejéig kijuttatható.

Levélminta: növényinedv-analízisünkkel először a bokrosodás időszakában érdemes “megkérdezni” a növényt, majd szárbaindulás, zászlóslevél vagy kalászhányás időszakában javasolt megismételni (egy szezonban 2 mintázás elegendő).

Tavaszi fejtrágyázás: tavasszal a nitrogén- és foszforszükséglet biztosítására a CarbonKick Boost (NPK 9-8-2+6S) a legjobb megoldás.

Lombtrágyázás: lombtrágyázás kezelések mellé javasolt NaturAmin vízoldható aminosavunk vagy NaturFulvic folyékony fulvosavunk, valamint Esstence oldatunk használata.

Takarónövény az őszi kalászosok után: kalászosok után, tavaszi kapások közé számos takarónövény-keveréket választhatunk (például Keve, Előd, Emese, Attila PK stb.), ebben segít az alábbi ábránk.