Rozs takarónövény terminálása

Gazdaság: Varjú József és fiai, Varjú Tamás és Varjú Ádám
Helyszín: Darány, Somogy megye
A kísérlet célja: Rozs takarónövény terminálása napraforgó előtt
Napraforgó vetésének dátuma: 2020. április 8.
Talajtípus: savanyú homoktalaj
Kivitelezők: Varjú Ádám, Varjú Tamás, Varjú József

A kísérlet célja és beállítása

A kísérlet során azt teszteljük, hogy a vetés előtt hány nappal érdemes terminálni az áttelelő keverékeket.úű

A 15 hektáros darányi táblában a másodvetésű szóját rozs + őszi borsó kombinációja követte. A mixet késő ősszel vetették el Varjúék (október utolsó napjaiban) egy Horsch Avatar vetőgéppel. A terület egyik felére direktvetéssel került a takarónövény, a másik felét 40-45 cm mélyen meglazították.

Tavasszal a teljes területet sekélyen megtárcsázták egy Horsch Joker tárcsával. Kivételt képez ez alól a térképen kékkel jelölt kísérleti parcella, ahol a rozsos takarónövény mixet nem bolygatták mechanikailag, csak glifozátot kapott. Az április 8-i vetés előtt 4, 11 és 18 nappal történt a totális gyomirtás, majd a Vaderstad Tempo vetőgéppel került bele a talajba a napraforgó.

A kísérlet végső célja annak megállapítása, hogy hogyan befolyásolja a napraforgó terméseredményét az eltérő időpontban terminált takarónövény.

Eredmények

Művelés módja Terminálás időpontja Hozam [t/ha]
Direktvetés 2020. március 21. 4,30
Direktvetés 2020. március 28. 4,08
Direktvetés 2020. április 4. 3,83
Tárcsázás 2020. március 21. 4,49
Üzemi átlag 4,30

Az eredmények jól látszik, hogy a legkorábbi terminálás adta a legjobb eredményt – itt ugyanakkor volt a napraforgó hozama, mint az üzemi átlag. A 4,3 t/ha no-till napraforgót azonban felülmúlta a tavaszi sekély tárcsázás, ott majdnem 4,5 t/ha lett az eredmény.

A legkésőbb terminált parcellában lett a legalacsonyabb a termésünk – itt a kelésnél nem látszott probléma, azonban a gyomirtást nem lehetett időben elvégezni, ebben a parcellában volt a legnagyobb gond a kakaslábfűvel.

A kísérlet alátámasztja azt, hogy lehet direktvetéssel, takarónövényekkel is jövedelmezően termeszteni a napraforgót, azonban azt a feltevésünket is igazolja, hogy az olajosnövények (így a napraforgó, de véleményünk szerint a repce és az olajretek is) meghálálják a tavaszi sekély talajmozgatást.

Képek

Videók