A helyszín házigazdája: Czvikli Balázs családi gazdálkodó. Vállalkozásuk 1991-ben indult és jelenleg 220 hektáron gazdálkodik, valamint további 400-on végez bérmunkát. 2016 óta próbálkozik a talajkímélő műveléssel, bár már előtte is csak a kukorica után szántott. Talajaik jellemzően homokos vályog talajok, 25-35-ös kötöttséggel és enyhén lúgos 7-7,5-ös pH-val. A humusztartalom átlagosan 1,0-2,3% között szóródik. Legfontosabbnak a helyesen kiválasztott vetésforgót és a szervesanyag visszapótlást tartja. 2017 óta alkalmazza a strip-till (sávművelés) gyakorlatát, azaz sávokban hagyja fent a szármaradványokat. A sávok között szecskázza és bedolgozza a szárakat. Emellett évek óta kísérletezik a számára legalkalmasabb zöldtrágya keverék megtalálásával; amelyik két főnövény közé lehet, mindig vet takarónövényt. Idén a Talajreform csapatával közösen csinált fajtasor kísérletet, öt fajtát mélyebb, és ötöt sekélyebb műveléssel vetve.

Időpont

2022. november 15. (kedd)

Helyszín

Csákvár, Fejér megye

Részvételi díj

Ingyenes, de a részvétel regisztrációhoz kötött.

A kísérlet-sorozatról

Amikor a talajmegújító gazdálkodásról beszélünk, sok szó esik a talajművelésről, takarónövényekről és talajéletről, ezeknek azonban minden gazdálkodót a gyakorlati oldala érdekli leginkább. Hogyan lehet a saját gazdaságunkban leghatékonyabban alkalmazni a talajkímélő művelést? Milyen gépi beállításokra kell odafigyelni? Hogyan fejlődnek és mikor, hogyan kezeljük a takarónövényeket?

Három év óta először rendezzük meg újra a Talajegészség Konferenciát, és 2022-ben a gyakorlatra fókuszálunk. Mindegy, hogy most kezdesz bele, vagy már feketeöves talajmegújító vagy, idei eseménysorozatunkon ott a helyed! Frontális előadásainkat minimálisra fogjuk – csak kettő lesz belőlük egy nap – és helyette terepi szemlék során vesszük górcső alá hónapokkal ezelőtt beállított kísérleteinket.
A három helyszínen zajló kísérletek közös koncepciója a következő: sávokban kerültek elvetésre a különböző takarónövény keverékek, mindegyik keverék legalább két, eltérően művelt sávba. A rendezvények során talajszelvényeket nyitva tárjuk fel, hogy ezek a különbségek hogyan csapódtak le a termőföldben.
Az előadások és a terepi programok mellett szakmai tapasztalatcserére invitáljuk a résztvevőket egy ebéd során, illetve a kísérleti táblák mellett. Valljuk, hogy együtt, egymástól tanulhatjuk a legtöbbet.
A konferencia 3 nap farmlátogatásból fog állni, az ország 3 különböző pontján. November 10-én Somogysárdon, november 15-én Csákváron és november 24-én Zalaegerszegen várunk Téged is!

Program

9:00 – Regisztráció, megérkezés
9:30 – Köszöntő, megnyitó
9:40 – Czvikli Balázs bemutatja gazdaságát, tapasztalatait, céljait
10:00 – Schumicky Péter ad elő a takarónövények szerepéről és alkalmazásáról
11:00 – Bellai Tamás fejlesztő mérnök előadása a talajvédő technológiákról és művelési rendszerekről
12:30 – Ebéd
13:30 – Bemutató terület megtekintése, sávművelőgép munkájának bemutatása takarónövény állományban. Ezután az egymás közötti tapasztalatcsere kerül főszerepbe, kifulladásig.

Regisztráció

Erre az eseményre már beteltek a helyek, a regisztráció lezárult.

Mi történik a gomb megnyomása után?

  1. A regisztráció után küldünk egy megerősítő e-mailt, amely jelzi, hogy az eseményre való jelentkezésed sikeres volt.
  2. A fontos információkat, frissítéseket a regisztrációkor megadott e-mail címre küldjük, ezért kérjük, azt duplán ellenőrizd.
  3. 2022. november 15-én találkozunk Csákváron!

Segítség, elakadtam!

Ha kérdésed vagy problémád van, akár a regisztrációval, akár az esemény menetével, írj nekünk az hello@talajreform.hu címre vagy hívd a +36 70 943 43 01-es számot és segítünk!