Rendezvényünk a 2020. november 11. 0 órától hatályos korlátozások miatt ELMARAD.

Varjú József és fiai, Tamás és Ádám nyugat-somogyi gazdaságukban évek óta alkalmazzák a minimum művelés, egyes területeiken pedig már a direktvetés technológiai fogásait. A talaj folyamatos takarása, a komplex takarónövény-keverékek és a lehető legkisebb talajbolygatás szerves része a családi gazdaság szemléletének.

A terepszemlén az alábbi témakörökről hallhatsz majd:

  • Takarónövények nyári mátrixvetésének szemléje (20 faj, 190 kombináció!)
  • Eltérő összetételű takarónövény-keverékek összehasonlítása
  • Talajszelvény elemzése, a talajmegújítás fizikai és biológiai hatásai a talajra
  • Áttelelő keverék direktvetése kukoricatarlóba
  • A takarónövények hatása a vadkárra, a talajlakó kártevőkre és a vízgazdálkodásra

Előadóink lesznek:

Varjú József és fiai, Tamás és Ádám – házigazdák
Molnár Tamás – Démétér Biosystems Kft.
Diriczi Zsombor – Démétér Biosystems Kft.
Dr. Hermann Tamás – FTI-iASK
Kovács Barnabás Zoltán – SZIE-Georgikon
Horváth Attila növényorvos – Illaberek Kft.

Helyszín

Darány, Somogy megye
Koordináták:
45°59’44.6″N 17°38’13.9″E
45.995714, 17.637197

Tekints meg térképen: https://goo.gl/maps/dZgz7njdp7epfiBA8

Program

A rendezvényt egy reggeli regisztrációval indítjuk a tábla szélén 9:30 és 10:00 között, ahol egy jó kávéval/teával várunk.

Először a házigazda Varjú József és fiai, Tamás és Ádám mutatják be a gazdaságukat, valamint mesélnek a min-till rendszerrel és a direktvetéssel kapcsolatos tapasztalatairól, meglátásaikról.

Ezután szemlézzük a nyári vetésű takarónövény-mátrixot, ahol 20 takarónövényfajt vetettünk egymásra keresztben, 190-féle kombinációt hozva így létre. A kísérletet Molnár Tamás Talajreform szaktanácsadó mutatja be. Emellett megnézzük a 4, 8 és 32 komponensű keverékek teljesítményét is.

A mátrixbemutató után Dr. Hermann Tamás vezetésével kiértékeljük a területeken nyitott talajszelvényeket. Kovács Barnabás Zoltán a különböző művelésmódok talajbiológiára gyakorolt hatásáról tart egy rövid előadást a szelvény szélén.

Horváth Attila növényorvos ismerteti a környékbeli gazdaságok takarónövényekkel és direktvetéssel kapcsolatos tapasztalatait, különösen a vadkár, talajlakó kártevők és a vízgazdálkodás problémáira fókuszálva.

A nap zárásaként Varjú Ádám a learatott no-till kukorica (terméseredmény: 12,6 t/ha) tarlójába őszi takarónövény-keveréket fog vetni a 6 méteres Horsch Avatar vetőgéppel.

Időpont

ELMARAD

Részvételi díj

Ingyenes

Regisztráció

Rendezvényünk a koronavírus miatti korlátozások miatt elmarad. Kérjük, tekintsd meg virtuális szemináriumainkat, amelyekre itt regisztrálhatsz.

Segítség, elakadtam!

Ha kérdésed vagy problémád van, akár a regisztrációval, akár az esemény menetével, írj nekünk az hello@talajreform.hu címre vagy hívd a +36 30 645 62 57-es számot és segítünk!