A természet után szabadon – így foglalhatjuk össze a takarónövények (angolul cover crops) szerepét és áldásos hatását. Olyan kultúrákat értünk a fogalom alatt, amelyek a haszonnövények (cash crop) tenyészidőszakai között, vagy azokkal egy időben borítják a talajt, javítva annak fizikai, biológiai és kémiai jellemzőit.

Az ide sorolható fajokat a 80-as években zöldtrágyaként ismertünk, a 2015-ös zöldítés óta pedig ökológiai másodvetésként és nitrogénkötőként emlegetjük őket. Mi a különbség a fenti fogalmak és a takarónövények között? A szemlélet: a szerepük nem merül ki abban, hogy tápanyagként szolgáljanak a haszonnövények számára, hanem további funkciókat betöltve – gyomelnyomás, talajerózió csökkentése – segítenek a talaj termékenységének és egészségének megőrzésében, javításában.

A következő táblázatok a SARE ingyenesen letölthető, Managing Cover Crops Profitably c. kiadványából származnak. Kiválóan szemléltetik, hogy melyik fajta hogyan teljesíti az egyes feladatokat, mekkora nitrogénmennyiséget képes megkötni, és mire kell mindenképpen odafigyelni, ha ezekkel a növényekkel dolgozunk.

A takarónövényeket mindig keverékben érdemes alkalmazni, így több problémát is megoldhatunk egyetlen vetéssel. A megfelelő arányú mix összeállításában és beszerzésében készséggel állunk rendelkezésére a most@talajvizsgalat.hu e-mail címen és a +36-30/645-62-57-es telefonszámon. Jó takarást!

Amennyiben a beágyazott dokumentum nem jelenik meg, kattintson ide a letöltéshez.