A bükköny mintegy negyven nemzetségéből összesen négyet vontak termesztésbe, ezek a lóbab, a közönséges vagy tavaszi bükköny, a pannonbükköny és a szöszös bükköny.

Bevezetés

A bükköny egy magas fehérjetartalmú pillangósvirágú takarmánynövény. A pillangósvirágúak gyökerein nitrogéngyűjtő gümők helyezkednek el, emiatt kiválóan alkalmas zöldtrágyázáshoz. Ezenkívül takarmányként is adhatjuk állatainknak.

Általánosságban elmondható róla, hogy lelőhelye a szárazabb területek, mint a rétek, kaszálók, de erdőszéleken és bokros területeken is találkozhatunk vele. Vékony, felálló szára többnyire a szomszédos növényekre támaszkodik a kapaszkodást segítő kacsokkal, amik a levelek végén találhatók. Ebből kifolyólag leginkább rozzsal vagy búzával vetik.

Erősségek

  • Nitrogénkötés
  • Talajjavítás
  • Erózióvédelem
  • Szárazságtűrés
  • Hidegtűrés
  • Vízmegtartás

Előnyök

Nagyon jó hidegtűrő. Mélyen gyökerezik, ezáltal szárazságtűrő. Keverten érdemes vetni, a C:N arány csökkentésében meghatározó szerepet játszik, ugyanis terminálás után gyorsan lebomlik. A szöszös bükköny magkötése gyenge, viszont a talajra nem igényes, mert élelmes növény.

Hátrányok

Magja rendkívül ellenálló, a talajban hosszú ideig, akár 5-10 évig is fenntarthatja csírázóképességét és gyomként jelenhet meg a területen. Az állomány tavaszi megsemmisítését ezért körültekintően kell megtervezni.

Technológia

Ősszel vethető (augusztus közepétől szeptember közepéig), a tavaszi időszakban a főnövény vetése előtt 2-3 héttel kell terminálni. Vetése történhet gabonavetőgéppel (15-20 kg/ha 2,5-3 cm mélyen) vagy szórva vetéssel (20-30 kg/ha).

Intenzív növekedése csak a tavaszi felmelegedéssel indul meg (ekkor viszont akár minden héten meg tudja duplázni a biomassza tömegét), általában május 3. hetében kezd virágozni, ekkorra éri el a nitrogénfelvétel csúcsát, így nincs értelme tovább megtartani.

Az állományt tárcsázhatjuk, illetve vegyszeres úton is megszüntethetjük. Gyomirtás esetén a glifozátra és a 2,4-D-re vagy a kukorica gyomirtó szereire (pl. dikamba hatóanyag) támaszkodhatunk. A vegyszeres terminálás után 1-2 hét várakozási idő javasolt, valamint ennyi idő a bükköny maradványainak is kell a megfelelő kiszáradáshoz, ami már nem akadályozza a vetést. Virágzás idején csak hengerezés javasolt.

Tűrőképesség

A porhanyós, közepesen tápanyag-ellátottságú talajokat kedveli, optimális pH tartomány 6,0-7,5. A foszfortrágyázást meghálálja. A tavaszi bükkönyhöz (Vicia sativa) képest nagyobb a tűrőképessége a tömörödött, gyengébb talajokkal szemben. A bükköny nemzetségben a szöszös bükköny viseli el leginkább a talaj savas kémhatását.