A különböző adatrögzítő és adattovábbító berendezéseket számon tartani komoly kihívás egy gazdaságban. Melyik mit csinál? Kié a rögzített adat? Milyen adatokat és adatpályákat használnak az egyes eszközök? Ezeket nem egyszerű kategorizálni, azonban több kísérlet is akad, amelyeknek köszönhetően ezek az adatfolyamok jól elkülöníthetővé válnak.

Íme az az 5 kategória, amelyek használata terjedőben van a precíziós szoftverek és hardverek gyártói, forgalmazói körében.

Agronómiai adatok: ide tartoznak a vetőmaggal, hibridekkel/fajtákkal, vetésidővel, termésátlagokkal, növényvédő szeres kezelésékkel, kárósítókkal és a tápanyag-gazdálkodással kapcsolatos adatok.

Gazdaságirányítási adatok: ez a kategória az üzleti tevékenység adatait öleli fel, többek között a pénzügyi és adóinformációk, a napi szintű működés, hitelállomány, emberi erőforrás, munkaszerződések, ellátási lánc, szállítás, tárolás, terményárak és a kölcsönös megfelelés kapcsán keletkezett adatok sorolhatók ide.

Birtokadatok: a talajmegőrzés, talajművelés, talajtermékenység, vízgazdálkodás, drénezés, topográfiai információk, térinformatika és légifotók adatait és paramétereit fedi le ez a kategória.

Gépadatok: e kategória a telematikai, üzemanyag-felhasználási, gépi működési, terhelési és távérzékelési (szenzorok, radarok stb.) információkat írja le.

Időjárási adatok: a meteorológiai állomások és szenzorok (talajban lévők és talaj felettiek egyaránt) által rögzített adatokat sorolhatjuk ide.

Természetesen ezek a kategóriák nem tökéletesek, hiszen vannak átfedések (például egy hozamtérkép egyszerre lehet agronómiai és gépi adat is), és akadnak rések is (hova sorolható a szaktanács során kapott információ?). Ennek ellenére ez a besorolás jelentősen konkrétabb, mint a korábban használt „személyes információk” vagy „személyes adatok”, amik alapvetően csak a gazdálkodó azonosítására alkalmas adatokat (név, telefonszám, e-mail cím, lakcím és így tovább) fedik le.

E felosztás lehetővé teheti, hogy a szolgáltató cégek pontosan definiálják, hogy mely adatfolyamot vagy adatfolyamokat használják és azokat hogyan kezelik adatbiztonsági szempontból.

A cikk az alábbi írás alapján készült: https://www.precisionfarmingdealer.com/blogs/1/post/2139-defining-ag-data-pipelines-deu