Allelopatikus hatása, alacsony C:N aránya, árnyék- és taposástűrése miatt mind a szántóföldön, mint az álló kultúrákban kiváló keverékalkotó lehet a földbentermő here.

Bevezetés

Gyors növekedésű pillangós, amely gyorsan elbomlik, így a megkötött nitrogén hamar felszabadul és a főnövény rendelkezésére áll. Számos hasznos rovar kedveli és használja élőhelyként a földbentermő herét tartalmazó keverékeket. Legeltethetősége igen jó, mind juhok, mind szarvasmarhák számára ajánlott.

Erősségek

  • Nitrogénkötés
  • Hasznos szervezetek lakóhelye
  • Legeltetés
  • Allelopatikus hatás
  • Gyomelnyomás
  • Gyors növekedés
  • Árnyék és taposás tűrése

Előnyök

Rövid idő alatt sűrű, a talajt jól takaró állományt képez, amely 70-200 kg/ha N megkötésére képes megfelelő körülmények között. Az előállított biomassza tömege legalább 3000 kg/ha, de elérheti a 7000-8000 kg/ha-t is. Árnyéktűrése miatt széles sortávú növények és álló kultúrák sorközeinek takarására remekül használható – utóbbi esetben nagy előnye, hogy a művelési-szüreti taposást is jobban bírja, mint például a bükkönyfélék. Összezáró állománya és allelopatikus hatása miatt bizonyos gyomfajokkal szemben hatékonyabb lehet, mint a gyomirtó szerek. A hasznos rovarfajok szívesen választják élőhelyül a földbentermő herét, így segítve elő a biológiai növényvédelmet. Komoly problémát okozó károsítója egyelőre nem ismert.

Hátrányok

Tenyészidőben az állomány sűrűsége előny, megszüntetésekor azonban problémás lehet. A földbentermő herébe történő direktvetés csak feltételesen ajánlott, továbbá a glifozáttal szemben is toleráns. Szárzúzással vagy legeltetéssel történő elpusztítása a leghatékonyabb.

Ha a növény egy száraz időszak után magot hoz, akkor az új magok várhatóan több évig életképesek lesznek a talajban. Csapadékhiányos tavaszok esetén könnyen kiszáríthatja a talajt, ezért érdemes a talaj feletti zöldtömeget kontrollálni.

Technológia

Vetése takarónövényként késő nyáron vagy kora ősszel ajánlott – ha az áttelelés nem jelent problémát, akkor egészen október közepéig vethető. Fajtától függően a tenyészidő 85-130 nap között változhat. A kezdeti növekedés lassabb, mint a bíborherénél, azonban gyorsabb, mint a fehérhere esetén. Az ajánlott magnorma 10-20 kg/ha (vetőgép) vagy 20-30 kg/ha (szórva vetés).

Megfelelő kezelés esetén a földbentermő here magot hoz és több éven keresztül megmarad.

Tűrőképesség

A gyenge és közepes termőképességű, savanyú talajokat is elviseli (pH tartománya 4,5-től 8,2-ig terjed), azonban ezeken a területeken a P, K és Mo elemek hiányára különösen figyelnünk kell. A rosszul vízgazdálkodású, vízállásos talajokat nem kedveli.

5 és 35 Celsius fok között folyamatosan fejlődik. A -10 – -12 Celsius fok közötti fagyokat még túléli, alatta azonban elfagy.