Bevezetés

Gyors növekedésű, tisztán és keverve is vethető, magas fehérjetartalmú takarmányként is hasznosítható pillangós növény. Takarónövényként és zöldtrágyaként alkalmazva rendkívül előnyös tulajdonságokkal rendelkezik, használatával nem foghatunk mellé: gyomelnyomó képességű, számottevő mennyiségű nitrogént köt a légkörből, 40-50 cm mélyre hatoló gyökérzetével átszövi és javítja a talaj szerkezetét.

Erősségek

  • Nitrogénkötés
  • Talajjavítás
  • Gyomelnyomás
  • Gyors növekedés

Előnyök

80-170 kg/ha mennyiségű nitrogénkötését figyelembe véve kifejezetten ajánlott rosszabb állapotú, savanyodott talajok nitrogénpótlására. Gyökérzete 40-50 cm mélységig hatol le a talajban, amely jótékonyan hat a fizikai tulajdonságokra. Mulcsként a felszínen hagyva porosodott, erodált talajok védelmét szolgálhatja.

Hátrányok

Foszfor- és káliumhiány esetén, illetve savas kémhatás mellett a N-kötés jelentősen csökken.

Technológia

Áprilistól augusztusig, illetve szeptemberig vethető. Legkésőbb augusztusi vetés esetén a tél beállta előtt terminálhatjuk, ha szeptemberben vetjük, akár elfagyott állapotban, mulcsként a felszínen hagyhatjuk. Amennyiben őszi vetésű főnövény következik utána, teljes virágzást követően forgassuk a talajba a bíborherét, mert erre az időszakra köti meg a legtöbb nitrogént.

Tavaszi talajba forgatása ez utóbbi esetben lehetséges. A terminálás és a vetés között körülbelül 3 hétnek kell eltelnie. Vetésmélysége 1 cm. Száraz, ülepedett magágyba vessük, szórva vetés esetén 25-35 kg/ha, gabonavetőgéppel 12-22 kg/ha mennyiséget alkalmazzunk. A szórva vetéssel nagyobb gyomelnyomó hatást érhetünk el.

Tűrőképesség

Melegigényes növény, a tartós hideget nem bírja, a hó nélküli -8 ºC körüli fagyot ritkán vészeli át, kiritkulhat. Csapadékigényes, nem tűri a szárazságot. A bíborhere a semleges kémhatású, 7-es pH körüli gyenge-közepes termőképességű talajok növénye. Sikerrel termeszthető azonban gyengébb minőségű, sekély termőrétegű talajokon is, de a jó táperőben lévő termékeny területeken, nagyságrendekkel erősebb növekedésű. A talajvízre érzékeny, ezért a termőhely kiválasztásánál erre legyünk figyelemmel. Hideg, kötött talajba ne vessük.