A differenciált kijuttatás NEM precíziós gazdálkodás. De van, hogy kétszer kell elmondanunk: a differenciált kijuttatás tényleg NEM precíziós gazdálkodás. Igen, lehet, hogy ez egy kicsit színpadiasnak tűnik, de szeretnémk leszögezni, hogy a differenciált kijuttatás csupán a precíziós gazdálkodás megvalósításának egyik módja. Ez a finom különbségtétel megkívánja a precíziós gazdálkodó terméspotenciál kezelése. Ez persze lehet igen durva is: sótűrő fűfélék ültetése a szikesebb területeken, vagy új fúvóka beszerzése, csak hogy máshogy szórd a folyékony tápanyagot a gyengébben termő foltokban. De lehet finoman, például változó tőszámú vetéssel és talajszkennelés szerint kialakított művelési zónák eltérő mennyiségű kezelésével is próbálkozni, amivel általában többre megyünk.

Másodszor, mindig ráncoljuk a szemöldökünket, amikor halljuk, hogy a differenciált kijutattáshoz a technológiába kell fektetni hogy spóroljunk… talán néha igaz, de ezt nem használhatjuk irányelvként. Mindig azt tanácsoljuk  a gazdáknak, hogy költsenek többet… vagyis nem… hozzanak stratégiai befektetést. Zónakialakítás, részletes talajmintavétel, talajszelvények, differenciált kijuttatás, eszközök finomhangolása és egyéb módszerek mind befektetést kívánnak azon kívül, amire egyébként is költenél. Megfelelően alkalmazva a precíziós gazdálkodás növeli a profitot. Ha mégsem, mi rontottunk el valamit!

Ki kell találd, hogyan tudod átszervezni a termelést, hogy arra költs többet, amitől az átlagos költség termelési egységenként csökken. Ez a stratégiai erőforrás-átcsoportosítás nem jöhet létre, ha nem ismerjük a hozampotenciált ELŐSZÖR, még ha csak hozzávetőlegesen is. Ezután alkalmazzuk a megfelelő kezelést, ami lehet egyebek mellett differenciált tápanyag- vagy vetőmag-kijuttatás is. 5 lépést mutatunk be, melyek úgy hisszük, segítséget nyújtanak a precíziós gazdálkodással ismerkedő gazdák számára a módszerek közötti tájékozódásban, és a könnyebb döntéshozatalban.

Első lépés: határozd meg a talajaid heterogenitásának szintjét és okait

Ez többféleképpen is felderíthető, hozamtérképek, Cropio felvételek, domborzati térképek, vagy talajszkenneléssel készült térképekis segíthetnek benne. Ezek együtt kirajzolják a művelési zónákat. Az eredmény a múlt által alátámasztott képet adja, amire évekre előre alapozhatjuk a születendő döntéseinket.

Második lépés: csökkentsd a túlzott kijuttatást a gyengén teljesítő területeken

Miután látod talajod változatosságát, lehetőséged van csökkenteni rajtuk az inputot. Általában egy terület 10-20%-a ilyen. Ez az, ahol a hektáronkénti profit ötöde, vagy másképp, a differnciáltan kijuttatott tápanyagból származó költségcsökkenés származik. A rosszabbul termő talajokat is fel lehet javítani, de ez hosszú munkával jár. Addig is szórj rá kevesebbet.

Harmadik lépés: derítsd fel és korrigáld a hozamkorlátozó tényezőket a termékenyebb zónákban

Tudjuk, hogy itthon több probléma merülhet fel a talajaidban: pH, sótartalom, nátrium, a talajszerkezet és tömörödöttség, a talajprofil mélysége, a belvíz, a gyomok, tápanyaghiány és kiegyensúlyozatlanság. Az ekkor hasznos eszközeink a talajtérképek, tőszámok, illetve talaj- és szervesanyag mintavételek, és minden egyéb feltérképezés.

Negyedik lépés: célozd meg a hozamodat és állítsd be a differenciált kijuttatás dózisait

Most, hogy már tisztában vagy hozampotenciáloddal, célozz meg magasabb hozamot termelékenyebb területeiden, és legyél nyugodtan agresszívabb a tápanyag-kijuttatásodat illetően ezeken a helyeken. Ez a változás ami a legnagyobb részben hozzájárul a precíziós gazdálkodás megtérüléséhez.

Használd hozamtérképeid a zónák közötti hozamvizsgálathoz, hogy lásd, mennyire vált be ez a stratégia. Pár évre visszamenő adattal már meghatározható egy körülbelüli felső határ a növényenkénti hozampotenciálban. Néha segít, ha a hozam célszámokra százalékokként gondolunk, egy terület átlag hozama alatt vagy fölött. Ez egyszerűbbé teheti ezeknek a számoknak a beállítását az egész gazdaságod szintjén.

Ötödik lépés: mérd az eredményeket és a megtérülést

Bill Gates maga mondta ennek fontosságáról, hogy „A mérés megerősíti a döntéshozókat a legjobb gyakorlatok kialakításában, és legfőképp azok alkalmazóinak segít feltárni a kapcsolatot a pénz és az eredmények között”.

Erre is többféle módszer létezik, mi egy profittérképeket állítunk össze, ami megmutatja Neked, hogy melyik zóna teljesített rosszabbul vagy jobban a vártnál. Amint a hozamodból származó adatokat kézhez kaptad, arányosan összehasonlíthatod a differenciált kijuttatásod az átlag szerint kijuttatott tápanyaggal szemben. Egy pillantással láthatod, hol térül meg inputod, és hol nem hozott várt növekedést a ráfordításod.

Észben kell tartsd, hogy a precíziós gazdálkodás egy gazdaságra kiterjedő menedzsment stratégia, nem egy egyéves kísérlet. Legjobban pár év után látod majd az eredményeit, és hektáronkénti átlag 20 ezer forintos hozam is javulhat hosszútávon. Ahogy az inputod közelebb kerül az optimálishoz, az output is közelebb fog a maximálishoz.

Ha kérdésed van, hívd szaktanácsadónkat!