Szerkezetjavítás és kalciumpótlás

Mezőgazdasági gipsz

A gipsz egy puha ásvány, amely a természetben is előfordul. Mezőgazdasági célra mind a bányászott, mind a melléktermékként előállított gipsz használható.

Természetes vagy melléktermék?

A bányászott, azaz az ásványi gipsz (kalcium-szulfát, képlete: CaSO4 • 2H2O) előnye, hogy természetes úton képződött, és viszonylag könnyen, külszíni fejtéssel kinyerhető. Jelentős gipszbányák működnek például Lengyelországban és Olaszországban.

A melléktermék gipsz egyik fajtája a széntüzelésű erőművek légszűrő rendszerében képződik, amikor a füstgázt kénmentesítik. E folyamat során a kén-dioxidot távolítják el a füstből.

Az átalunk forgalmazott gipsz szintén egy melléktermék, amely a nyersfoszfát foszforsavvá történő feldolgozása során képződik. Az így keletkező finom szemcséjű, szürkés anyag, a kalcium-szulfát nagy mennyiségű kalciumot és a ként tartalmaz. A talajszerkezet javításán és a kén kijuttatásán túl Ca-tartalma miatt különösen alkalmas a szikesedésre hajlamos, túlzott Na- és Mg-tartalmú talajok javítására.

Hogyan hat a pH-ra?

A gipsz nem helyettesíti a meszet. Bár tartalmaz kalciumot, nem fogja emelni a talaj pH-ját, ahhoz mindenképpen mészre van szükség (erre ajánljuk a Biomass Super Cell mésziszap komposzt termékünket). A gipsz előnye a kén hozzáadásán túl a kalciumtartalom növelésében rejlik, amellyel helyreállítható a kationok (Mg, Ca, Na, K) felborult egyensúlya.

A kationkicserélő kapacitás (CEC) ismerete nélkül nehéz megmondani a pontos javasolt dózist. Ezért most 1 kamion (24-25 tonna) gipsz rendelése esetén 1 db talajminta CEC vizsgálatát ingyen biztosítjuk. Az ajánlat tetszőleges számú kamionra vonatkozik és 2020. december 10-től visszavonásig érvényes. Az ajánlat a talajmintavétel költségét nem tartalmazza.

Hozd ki a legtöbbet a talajaidból!

Fordulj bizalommal kollégáinkhoz és együtt
megtaláljuk a leghatékonyabb talajjavítási megoldást.

 

Molnár Tamás
Vezető szaktanácsadó

Pest megye és Dunától nyugatra
+36 70 943 43 81
tamas@talajreform.hu

 

Schumicky Péter
Okleveles növényorvos

Dunától nyugatra
+36 70 943 43 01
peter@talajreform.hu

     

    Az üzenet elküldésével elfogadod adatkezelési szabályzatunkat.