Szerkezetjavítás és kalciumpótlás

Mezőgazdasági gipsz

A gipsz egy puha ásvány, amely a természetben is előfordul. Mezőgazdasági célra mind a bányászott, mind a melléktermékként előállított gipsz használható.

Természetes vagy melléktermék?

A bányászott, azaz az ásványi gipsz (kalcium-szulfát, képlete: CaSO4 • 2H2O) előnye, hogy természetes úton képződött, és viszonylag könnyen, külszíni fejtéssel kinyerhető. Jelentős gipszbányák működnek például Lengyelországban és Olaszországban.

A melléktermék gipsz a széntüzelésű erőművek (pl. a Mátrai Erőmű) légszűrő rendszerében képződik, amikor a füstgázt kénmentesítik (ezért is nevezik ezt a típusú gipszet flue-gas desulphurization, röviden FGD gipsznek). E folyamat során a kén-dioxidot (SO2) távolítják el a kibocsátott füstből. A filterek egy nedves eljárás során állítják elő a gipszet – először kalcium-szulfit (CaSO3 • 0.5H2O) képződik, amit aztán gipsszé oxidálnak (CaSO4 • 2H₂O) és utána megszárítanak. Az így keletkező anyag a szántóföldi felhasználásra alkalmas, hiszen állandó beltartalommal rendelkezik és nem tartalmaz szennyezőanyagokat.

Meszezésre nem alkalmas

Fontos megértenünk, hogy a gipsz nem meszező anyag, nem helyettesíti a meszet. Bár tartalmaz kalciumot, nem fogja javítani a talaj pH-ját, csupán kalciumot és kenet ad a talajhoz. A pH javításához (emeléséhez) mindenképpen mészre van szükséged.

A gipsz jobban oldódik vízben, mint a mész (2,5 gramm / liter), tehát a gipszben lévő kalcium sokkal mobilisabb, mint a mész kalciumtartalma.