A szerves starterek előnyei

Miért érdemes szerves granulátumra váltanod?

A CarbonKick szerves starterek egyesítik a műtrágya és a szerves trágya előnyeit: egyszerre táplálják a növényt és a talajéletet.

Az élettel teli starter

A műtrágyák alkalmazásával elért magasabb termésátlagok kétségkívül a zöld forradalom legnagyobb vívmányának számítanak. A műtrágyák hatóanyagai ugyanakkor csak a növény szükségletének fedezésére szolgálnak, a talajt és a talajéletet nem táplálják. Az erre használható szerves trágya sajnos egyre kisebb mennyiségben áll rendelkezésre, kezelése és kijuttatása pedig munkaerő-igényes és költséges.

A CarbonKick szerves starterek a két technológia, a műtrágyázás és szerves trágyázás előnyeit ötvözik, könnyebbé téve Neked a tápanyag- és szervesanyag-utánpótlást.

A 4 mm átmérőjű, pormentes granulátumok akár a vetőgép makrotartályából is kijuttathatóak starterként. Műtrágyaszóróval alaptrágyaként és fejtrágyaként is használhatóak

Nem kevés ez a 8-10%-nyi tápanyag?

A CarbonKick szerves starterek legalább 50% szerves anyagot tartalmaznak, de több termékben ez a szint a 70%-ot is eléri. A szerves anyag az alapanyagként használt fermentált marhatrágyából, a különböző állati lisztekből (toll-liszt, húsliszt, szőrliszt stb.) és a huminanyagokból (pl. leonardit) származik.

A tápanyagok egy része szintén szerves eredetű, a szerves foszfort például a húslisztből és a csonthamuból nyerjük. A tápelemek másik része a hozzáadott műtrágya-adalékokból származik: a foszfort a MAP-ból, a nitrogént az ammónium-szulfátból, a káliumot a kálium-szulfátból adjuk hozzá a szerves starterekhez.

Nem kevés ez a 8-9-10 százalék NPK tartalom? A klasszikus műtrágyákhoz (Pétisó N27, MAP 12-52, 8-24-24 NPK, 15-15-15 NPK stb.) hasonlítva igen, valóban kevés, azonban a szerves és szervetlen trágyákat nem lehet csak a hatóanyag-tartalom alapján összehasonlítani. Miért nem? Mondunk rá 5 okot:

 1. a szerves starterekben a tápanyagok szerves formában is elérhetőek, amelyet a növények azonnal tudnak hasznosítani;
 2. hosszan tartó hatásuk garantált, nitrogénfeltáródást három hónappal a vetés után is tudtunk mérni a szerves startereknél;
 3. a legalább 50%-nyi szerves anyag táplálja a talajlakó élőlényeket, amelyek elérhetővé teszik a növény számára a talajban lévő többi tápanyagot, így nem csupán az áll a növény rendelkezésére, amit kijuttattál;
 4. a széntartalom puffereli a szervetlen tápanyagok talajéletre gyakorolt hatását, és a fermentációnak köszönhetően a marhatrágya a magot sem „égeti”;
 5. a nagy dózisban kiadott tápanyagok ellustítják a növényt és a talajéletet is, például 10 kg/ha foszfor hatóanyag (= 20 kg/ha MAP műtrágya) már elég ahhoz, hogy a növény ne alakítson ki kapcsolatot a mikorrhizákkal.

Mit mutatnak a termésátlagok?

A CarbonKick szerves startereket 2019 óta teszteljük és hasonlítjuk össze a klasszikus NPK starterekkel.

A kukoricában végzett üzemi kísérleteink átlageredménye 10,66 t/ha lett az üzemi starterekkel és 10,86 t/ha a CarbonKick Radix (4,5-9-2+Zn) szerves starterrel. Konvencionális NPK starterekkel összehasonlítva a CarbonKick Radixszal kezelt gyökérzónában kétszer nagyobb baktériumszámot mértünk (Darány, 2020). A részletes eredményeket itt tudod megnézni.

Darányban immár harmadik éve (2019, 2020, 2021) végzünk többismétléses kísérleteket ugyanazon a táblán kukoricában a CarbonKick termékekkel

A napraforgó kísérleteink szintén a szerves startert igazolták, a starterhatást a dánszentmiklósi napraforgó-kísérlet eredményei szépen megmutatták. Az NPK starter és a szerver starter minimális terméskülönbségét az alacsonyabb szerves inputköltség kompenzálta, így szinte forintra pontosan ugyanolyan üzemi eredményt ért el mindkét kezelés.

 • Starter nélkül: 2,47 t/ha
 • Napraforgó NPK starter: 3,07 t/ha
 • CarbonKick Micro (4-2,5-10+12Ca): 3,03 t/ha

A hozam mellett a minőségre gyakorolt hatás is fontos, amelyet üzemi eredményeink is bizonyítanak.

Levágtuk a búzát! Meg volt dőlve sajnos, így nem ezen a táblán lett a rekordtermés, de hozta az átlagot, ami 9 tonna/ha körül volt! Ami nagy kontraszt volt a paraméterekben, az a fehérje +0,5% és a sikér +2-3% a többi táblán vágottakhoz képest. Ugyanazon búzafajtánál.

Kovács Róbert (Nagykamarás), CarbonKick Radix (150-200 kg/ha)

A darányi többismétléses kukoricakísérlet idei növényinedv-eredményei is megmutatták a CarbonKick szerves starter jobb tápanyag-hasznosulását. A 2021. május 3-án vetett Pioneer hibridből (FAO 490) 2021. július 5-én vettünk növényinedv-mintákat, az idős (alulról a harmadik) és a fiatal (felülről a harmadik) levelekből.


A vizsgálatokból jól látszik, hogy a CarbonKick szerves starter a kálium kivételével eléri és több tápelemnél meg is haladja a 8-24-24 NPK eredményeit (a kálium a szervetlen műtrágyával sem éri el a sötét vonal által jelölt referenciaértéket). Szintén kitűnik a szerves granulátumok elnyújtott hatása és folyamatos tápanyag-szolgáltató képessége, amely például a bór és kén fiatal levelekben mért magasabb szintjében mutatkozik meg.

Hogyan alkalmazhatod a CarbonKick startereket?

A CarbonKick szerves granulátumok kijuttathatóak műtrágyaszóróval a talaj felszínére szórva, 200-500 kg/ha dózisban. A kiszórás hasonló a klasszikus műtrágyákhoz, két technikai dolgot kivéve:

 • a CarbonKick termékek halmazsűrűsége 750-850 kg/m3 között változik, vagyis egy 1000 literes tartályba csak 750-850 kg-nyi anyag fér bele, ellentétben a műtrágyák 980-1020 kilójával;
 • érdemes a rácsot eltávolítani a műtrágyaszóróból, hogy a granulátumok ne akadjanak fel és az áramlásuk folyamatos legyen.

Szerves startereink vetőgéppel is kiadhatóak gép a makrotartályából. A javasolt dózis ebben az esetben 150-250 kg/ha, de a kísérletek azt mutatják, hogy 380-400 kg/ha is kijuttatható ilyen módon. A kőfogó rácsot érdemes eltávolítani a könnyebb anyagáramlás érdekében.

A CarbonKick szerves starterek az 500 és 1000 kilós bélelt bigbag zsákokból könnyen betölthetőek a vetőgép makroműtrágyás tartályába

Javasoljuk, hogy a műtrágyás tárcsa legalább 5 cm-rel eltolva menjen a vetőtárcsától, hogy a két tárcsa ne művelje át nagyon a talajt, ugyanis ha túlságosan kiszárítjuk azt a pár centiméteres sávot, akkor a növény gyökere a másik irányba indul el és nem találja meg a kiadott tápanyagot.

Reméljük, ezek a tippek segítenek a CarbonKick szerves starterek hatékony és fejfájásmentes alkalmazásában.

Komplex tápanyagot feleannyiért?

A CarbonKick szerves tápanyagok a növények indításához szükséges makroelemek mellett a teljes mezo- és mikroelemsort tartalmazzák. Mindezt 100-120 ezer forintos tonnánkénti áron, azaz a jelenlegi komplex műtrágyaárak feléért. Ez azt jelenti, hogy

 1. amennyiben dupla dózist raksz ki a CarbonKickből, akkor sem költöttél többet komplexre, mint egy szervetlen NPK-val, valamint
 2. 60.000 Ft/tonnás kukoricaárral számolva 400-500 kilóval alacsonyabb hektáronkénti termésnél is ugyanakkora hasznod lesz.

Összefoglalva: alacsonyabb befektetés, jobb tápanyag-hasznosulás, ugyanakkora termés és biztosabb jövedelem. Ezt kínálják Neked az élettel teli CarbonKick szerves starterek.

Tovább a termékekhez Lássuk az árlistát

Keresd bizalommal felkészült szaktanácsadóinkat, akik segítenek, hogy a szántóföldből termőtalaj váljon a Te gazdaságodban is!
 

Molnár Tamás
Vezető szaktanácsadó

Pest megye és Dunától keletre
+36 70 943 43 81
tamas@talajreform.hu

 

Schumicky Péter
Okleveles növényorvos

Dunától nyugatra
+36 70 943 43 01
peter@talajreform.hu

 

   

  Az üzenet elküldésével elfogadod adatkezelési szabályzatunkat.