Talajreform × Carbofarm

Keress pénzt a talajaid megújításával!

Az osztrák-magyar Carbofarm programban azt jutalmazzuk, amit eddig is szívből csináltál: a talajaidról való gondoskodást.

Miért a Carbofarm?

A Carbofarm programot osztrák partnereinkkel közösen dolgoztuk ki 2020-tól kezdődően. A célközönségünk elsősorban a Közép-Európában üzemelő légitársaságok, amelyek körülbelül 1 millió tonna szén-dioxidot bocsátanak ki évente a Magyarországon megforduló járataikkal.

A programmal a célunk az, hogy ezek a cégek a karbonlábnyomukat a Magyarországon és a szomszédos országokban tevékenykedő gazdák segítségével tudják semlegesíteni. Ennek köszönhetően azok a talajmegújító gazdák, akik részt vesznek a programban, extra bevételhez jutnak úgy, hogy közben a talajaik egészségét is javítják. 

Csatlakozz a programhoz 2022 tavaszától és keress pénzt a talajmegújítással!

2022 februárja óta több mint 1000 hektárnyi területtel csatlakoztak a programhoz a hozzád hasonló gazdák!

Hogyan működik a program?

A Carbofarm programban a szén-dioxid megkötését a talajvizsgálatra alapozzuk, és szigorúan követjük az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) vonatkozó előírásait (GSOC MRV).

1. Regisztráld a tábláidat

Első lépésben a regisztrált tábláidat műholdképek alapján zónákra osztjuk, majd 2 rétegből talajmintákat veszünk, amelyeket akkreditált partnerlaborunkban megvizsgálunk. Ez a mintavétel az alapvonal, ez képezi a számítások alapján.

2. Vezesd be a talajmegújító gyakorlatokat

A szén-dioxid talajban való megkötéséhez elengedhetetlen a talajmegújító gazdálkodás gyakorlatainak adaptálása: kevesebb talajbolygatás (forgatás nélküli művelés, direktvetés stb.), folyamatos talajtakarás, takarónövények alkalmazása, talajoltás.

3. Kétévente újramintázzuk a talajadait

A csatlakozástól számított 8 éven keresztül (ennyi ideig tart egy programciklus) 2 évente mintákat veszünk lehetőleg ugyanabban az időpontban (+/- 1 hónap), ugyanazokról a pontokról, és ezek alapján számítjuk ki a megkötött CO2 mennyiségét. 

4. Érkezik a kifizetés

A 2 évente történő talajmintavételek alapján kiszámítjuk a megkötött szén-dioxid mennyiségét, amelyet egy ISO tanúsítvánnyal rendelkező harmadik fél jóváhagy. A hitelesített krediteket a Carbofarm eladja, Te pedig pénzhez jutsz a talajaidnak köszönhetően.

Ki vehet részt a programban?

Mindenki gazdálkodót szeretettel várunk, aki:

  • Magyarországon vagy a szomszédos EU-s országokban gazdálkodik,
  • alkalmazza vagy kész alkalmazni a talajmegújító gazdálkodás fogásait,
  • szántóföldi növénytermesztést folytat a területein,
  • tudja garantálni, hogy az adott területet legalább 8 évig ő fogja használni (lehet bérlemény is),
  • nem volt erdő, mocsár vagy láp a területen a csatlakozást megelőző 10 évben, nem feltört legelőről van szó és nem hisztoszol a talaj típusa. 

Mennyibe kerül? 

A programba való regisztráció költsége 20 EUR + ÁFA gazdálkodónként, ez egy egyszeri díj, amely független a területmérettől. A talajmintavétel díja szintén a Te költséged, egy 8 éves ciklusban összesen 5 talajmintavételre van szükség (0-2-4-6-8. évek), amelynek díja függ a kért vizsgálatok típusától, de jellemzően nettó 5000 és 8000 Ft/ha között alakul mintavételenként. 

Mennyit kereshetek vele?

A verifikált kreditek után befolyó összegnek legalább a 66%-át a gazdálkodó kapja, ez most körülbelül 30 eurót jelent kreditenként. Terveink szerint 2 éven belül ez az arány 80% körül lesz. A kreditek világpiaci ára a következő években várhatóan csak nőni fog, így ez az összeg is növekedni fog. A karbonprogramos kifizetésekről készült részletes számításunkat itt találod meg.

Mik az előnyei a programnak?

A Carbofarm karbonprogrammal egyszerre javíthatod a talajaid egészségét és növelheted a gazdaságod jövedelmezőségét, ezek pedig számtalan előnnyel járnak.

Javítsd a talajaid egészségét

Jobb tápanyag-szolgáltató képesség

Javuló vízgazdálkodás aszályos időkben

Talajerózió csökkentése és megfékezése

Kórokózók, kártevők elnyomása természetes úton

Növeld a gazdaságod jövedelmezőségét

Új bevételi forrás a karbonkreditekkel

Csökkenő műtrágya- és növényvédőszer-költség

Kevesebb talajművelés = alacsonyabb gázolaj-fogyasztás

Erőgépek és eszközök lassabb amortizációja

Felkeltettük érdeklődésedet, szívesen csatlakoznál?

Kérjük, keress minket a hello@talajreform.hu e-mail címen vagy hívd a +36 30 645 62 57 telefonszámot. Ha kérdéseid vannak, azokra is örömmel válaszolunk, de lentebb össze is szedtük a leggyakoribb kérdésekre adott válaszokat.

Gyakran ismételt kérdések

1. Mi az a karbonkredit és miért van rá szükség?

A széndioxid-kibocsátás világszerte problémákat okoz, hiszen ez az üvegházhatású gáz (ÜHG) az egyik fő oka a klímaváltozásnak. Ezért a legtöbb állam és a legtöbb vállalkozás arra törekszik, hogy csökkentse a kibocsátott szén-dioxid mennyiségét, ebben az Európai Unió kifejezetten az élen jár. Ugyanakkor bizonyos tevékenységek kibocsátását nem lehet egyik napról a másik csökkenteni, ilyen például a repülés, ahol az elektromos hajtású repülőgépekre vagy a környezetbarát üzemanyagra még várnunk kell. Na de mit lehet ilyenkor tenni?

Ezek a vállalatok a karbonkreditek segítségével semlegesíthetik a kibocsátásukat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy fizetnek azoknak az embereknek vagy cégeknek, akik valamilyen módon karbonkrediteket állítanak elő. Ennek gyakori fajtája volt a „fizess és mi ültetünk egy fát valahol az Egyenlítő környékén”, de ezek nehezen ellenőrizhetőek és a hatásuk is kérdéses. Sokkal kézenfekvőbb, hogy egy Magyarországon működő cég egy magyarországi embert – például egy gazdát – támogat, hogy „elsüllyessze” a talajaiban a cég által kibocsátott szén-dioxidot, így a cég továbbra is karbonsemleges lehessen.

2. Miért érdemes a talajokban „elsüllyeszteni” a légköri szén-dioxidot?

Mert odavaló. Az elmúlt 100 évben a felére esett a széntartalom a talajokban az intenzív művelés miatt, és ez a mennyiség most a légkörben van. A humusz építése a legjobb módja visszacsapdázni a szén-dioxidot, ezért a talajok szervesanyag-tartalmának növelése nemcsak egy lehetőség a szénmegkötésre a sok közül, hanem konkrétan az egyik legjobb – annyira jó, hogy érdemes kifizetni ekkora összegeket egyenesen a gazdáknak.

3. Miért pont a Carbofarm kreditjeit keresik a vevők?

A korábbi gyakorlatok (pl. a faültetés egy távoli országban) sokszor csaptak át abba, amit ma „greenwashing” néven emlegetünk, tehát nem volt valós változás és környezeti javulás a kredit mögött. Ebben mások a Carbofarm kreditjei, hiszen azok:

  • valódiak: a karbonkredit ellenőrzött tevékenység (talaj széntartalmának növekedése) során keletkezik;
  • ösztönzőek: a szén-dioxid megkötése a karbonkreditek után járó anyagi haszon miatt valósul meg;
  • állandóak: a talajban megkötött szén ott is marad, onnan nem szabadul fel;
  • egyediek: minden kredit egyedi, kiállításától visszavonásáig ugyanaz a cég birtokolja;
  • független tanúsítással rendelkeznek: a szénmegkötést egy független tanúsító szervezet is ellenőrzi.

A Carbofarm által kiállított kreditek (amik a talaj széntartalmának igazolható növekedésével keletkeznek) megfelelnek a fenti kritériumoknak, így magas értéket képviselnek a piacon.

4. Hogyan állíthatok elő karbonkreditet?

Gazdaként a kreditek előállítása egyszerű: növeld a talajaid széntartalmát. Hogyan? Ez már kicsit bonyolultabb, lásd lentebb.

A talajok széntartalmának növelését talajvizsgálatokkal ellenőrizzük a program során: a csatlakozáskor (0. év) és minden 2. évben ugyanazokról a helyekről gyűjtünk talajmintát, és azokat akkreditált laborban vizsgáljuk be. A FAO által megadott képlettel könnyen kiszámítható a talaj széntartalma, abból pedig a megkötött szén-dioxid mennyisége.

5. Hogyan növelhetem a talajaim széntartalmát?

Ez már egy bonyolultabb dolog, de szerencsére a weboldalunkon található cikkek és videók segítenek elindulni az úton. Javasoljuk, hogy itt kezdd: Szervesanyag-gazdálkodás haladóknak (a cikk címével ellentétben nem csupán haladóknak szól).

6. Milyen információkra van tőlem szükségetek?

A programban való részvételhez a gazdaságod adataira (név, székhely, adószám, kapcsolattartási adatok) és a tábláid adataira van szükségünk. Utóbbihoz tökéletes az adott évi Egységes Kérelem PDF formátumban, amelyben megtalálhatóak a táblák számai, blokkazonosítói és a területméretek. Ezen kívül a regisztráció során a gazdálkodásra (talajművelés módja, van-e állattartás, mik a fő növényeid stb.) és az elmúlt 5 év tevékenységére vonatkozó adatokat kérdezünk tőled.

7. Kik állnak a Carbofarm program mögött?

A programot az osztrák tulajdonú, de magyarországi székhelyű Carbofarm Hungary Kft. indította útjára. Ez a cég tartja kézben a program platformjának fejlesztését, rendeli meg a talajmintázásokat és intézi a programmal kapcsolatos teendőket.

A programot szakmailag a Talajreform csapata is támogatja. Hozzánk fordulhatsz szakmai segítségért és a talajmegújító rendszer alkalmazásával kapcsolatos kérdésekkel.

8. Volt már ilyen próbálkozás Magyarországon, az nem sült el túl jól – ez miben más?

Való igaz, hogy volt már ilyen próbálkozás hazánkban. A Carbofarm program abban más, hogy a koordináló cég, a Carbofarm Hungary Kft. csak és kizárólag az eladott kreditekből szerzi a bevételét. Magyarul: nem kell semmilyen terméket megvásárolnod ahhoz, hogy részt vegyél a programban, a talajmintavételt és a laborvizsgálatot külsős cégek végzik, és a Carbofarmnak ugyanúgy érdeke az értékes kreditek előállítása és eladása, mint Neked. A cél közös: a talajok megújításából extra bevétel szerzése azok számára, akik a talajjal dolgoznak – a gazdáknak.