Nyári ajánlatunk: Talajegészség csomag

Kezdj bele a talajmegújító gazdálkodásba velünk!

Szerves anyag minden művelethez, talajjavítás egy szezonon át - ezt kínálja a Talajreform csapatának tapasztalata és szakértelme.

Egy rendszer, amelyben bátran hihetsz

A talajmegújító gazdálkodásra való átállás elsőre bonyolultnak és kockázatosnak tűnhet: hogyan oldjuk meg a kártevők és kórokozók féken tartását talajművelés nélkül, hogyan lesz tavaszra magágyunk, mikor és hogyan tegyük ki a szilárd műtrágyát – megannyi kérdés, amire a sokat látott szakemberek sem tudják rögtön a választ. Azt azonban mindannyian látjuk, hogy a talajra alapozva termelő gazdatársak is képesek ugyanazt a termésátlagot elérni jóval kevesebb műveleti és inputköltséggel.

Kukoricában ez akár hektáronként 25-50 ezer forint megtakarítást is jelenthet. Hogyan csinálják?

A talajéletet nem lehet megvenni, de segítünk úgy alakítani a körülményeket, hogy jól érezzék magukat a talajlakók (takarónövény után vetett, CarbonKick starterrel indított kukorica Berend Ferenc somogyvári területein)

A legjobb precízió a talajbiológia

A talajmegújító gazdálkodás a talajegészség 5 alapelvére épül, azaz a minél kevesebb talajbolygatásra, az állandó talajtakarásra, a változatos vetésforgóra, az egész évben jelenlévő élő gyökerekre és az állatállomány integrációjára. Ezek közül a talajművelés csökkentése és a takarónövények alkalmazása okozza sokszor a legtöbb fejtörést (az állatok beillesztése természetesen külön kategória).

Ezek az alapelvek olyan módon segítik a talajok megújulását, hogy az addig gyenge foltok, erodált részek is megszűnnek, a szervesanyag-tartalom emelkedik, a rendszer ellenállóbbá és kiegyensúlyozottabbá válik.

Anarcson eltűntek a gyengébb foltok ebből a táblából, az Esstence-szel történő talajoltás és a CarbonKick starter alkalmazása után a repce állománya teljesen homogén (Takács Ádám 2021. május eleji felvételei)

További előnye a talajmegújításnak, hogy nem igényel költséges beruházást, jó eséllyel már most is rendelkezel a szükséges eszközökkel, vagy a meglévők könnyen átalakíthatóak.

Meggyőztetek, lássuk a technológiát és az ajánlatot!

Miért váltsak technológiát, ha az eddigi is tökéletesen bevált?

A talajmegújító mezőgazdaság (TMMG) nem való mindenkinek: a rövid időre bérelt földek talajainak megújítása nem éri meg a bérlőnek, valamint az egész rendszer teljesen új gondolkodásmódot igényel. Mégis valljuk, hogy a TMMG-vel 3-5 éven belül jelentős költségcsökkentés érhető el, miközben a talajaink állapota jelentősen javítható. Utóbbi fontossága a száraz, egyenlőtlen csapadékeloszlású években mutatkozik meg. A 2023-tól életbe lépő új közös agrárpolitika is várhatóan ezt a művelési rendszert fogja támogatni, hiszen ezzel érhetőek el a kitűzött klímavédelmi célok.

Szántani kell, különben nem tudok vetni tavasszal.

Ez igaz is, meg nem is. A szántás valóban számtalan problémát megold (gyomirtás, talajlakó kártevők gyérítése, talajok fizikai lazultsága stb.), azonban közben elpusztítja a talajélet nagy részét, és hosszú távon rombolja a talaj szerkezetét. A legnagyobb érv a TMMG oldalán mégis a költségek csökkentése, amelyet az alábbi táblázat tartalmaz.

Kukoricatechnológia összehasonlítása

Ez jól hangzik, hogyan érhetem el én is?

Amíg a saját szemeddel nem látod, nem hiszed el, hogy a nem-művelés és a gyökerek milyen fantasztikus, vetésre azonnal alkalmas talajt hagynak hátra tavasszal. A szántással elintézett többi problémára is van megoldás a rendszer keretein belül, mi több, sok gondod a szántás elhagyásával szintén eltűnik.

Ez a magágy minden igényt kielégít, pedig munkagép itt csak egyszer járt, a vetőgép a vetés napján (első kukorica direktvetés TillageMix Keve keverékbe Szabadbattyán határában, 2021. április végén)

Rendben, tegyük fel, hogy nyitott vagyok rá. Hogyan kezdjek bele?

A technológia bevezetésének legjobb időablaka az őszi kalászosok betakarítását követő időszak az olyan területeken, ahol valamilyen tavaszi kapás lesz a következő kultúra. Ha szükséges, akkor az aratás után ajánlott meglazítani a területet (ha száraz a nyár, akkor mindenképpen egyenes késekkel szerelt lazítót javaslunk). A tarló kizöldülése után egy sor tárcsával vagy totális gyomirtóval érdemes leütni az árvakelést és a gyomokat, majd ebbe kerülhet a takarónövény-keverék. (A tarlóhántással egy menetben vetett takarónövény is szóba jöhet megoldásként, de csak akkor, ha nem kell lazítani a területet és ha nem okoznak nagy problémát a T4-es gyomfajok.)

Ezután a takarónövénnyel további teendőd nincsen, csak a megfelelő mennyiségű csapadék kell a kikeléséhez és fejlődéséhez. Ha ragaszkodsz az ősszel kiadott P és K alaptrágyákhoz, akkor az a mennyiség az álló takarónövény-állományban is kijuttatható.

Egy jól sikerült takarónövény-keverék nem csupán a zöldítésnek való megfelelésben segít – van élet a rozs-mustár-olajretek fajokon túl is (egyedi keverék lóbab komponense a darányi Varjú családnál, 2021 őszén)

Tavasszal, március közepén vagy második felében érdemes újra megnéznünk a területet, és totális gyomirtóval lefújni a T1-T2-es gyomokat és azt, ami esetleg a keverékből áttelelt. A 2,5-3 liter/hektár glifozát mellé ugyanennyi UAN oldat is javasolt a tankkeverékben.

Ezután a tavaszi időjárástól függően két út lehetséges: a gazdák egyik fele ilyenkor is lezárja egy sekély tárcsázással a területet, majd abba veti a tavaszi kultúrát. Ha nem veszíti olyan ütemben a vizet a terület vagy csapadékosabb a március-április, akkor akár a direktvetéssel is megpróbálkozhatsz. A vetőgép megfelelő felszerelésében és beállításában szaktanácsadóink szívesen segítenek, ha kéred, akkor a vetés napján is ott leszünk Veled.

Mi sülhet el rosszul?

Fontos, hogy amikor belevágsz, akkor teljes technológiaként gondolj a TMMG-re, és ne csak egy új elemként. A takarónövénynél a keverék kiválasztását és a vetés módját, valamint annak időzítését nem szabad ellazsálni, mert ebből következhet a legtöbb probléma (nem kel ki rendesen, ritka lesz az állomány stb.).

Ha Te mindent megtettél, akkor a többit bízd a természetre!

Egy technológia, amiben 100%-ig megbízhatsz

A Talajreform szakértői által összeállított megoldás minden szántóföldi kultúra esetén alkalmazható, az eltérő talajtípusokra és a gazdálkodói célokra optimalizálva. A különböző intenzitású gazdálkodásokhoz igazítva eltérő költségkeretekkel számoltunk, így biztosan Te is megtalálod a hozzád illőt.

Technológiánk az alábbi elemeket tartalmazza:

 • TillageMix takarónövény-keverék a két főnövény közötti időszakra
 • CarbonKick granulált szerves starter a vetéssel egy menetben
 • mikorrhizás vetőmag-csávázás koncentrált oltóanyaggal
 • Esstence gilisztahumusz és huminsav a talajoltáshoz
 • fulvosav és aminosav a lombkezelésekhez
Ezek a csomagok ennyibe kerülnek listaáron, de van egy jobb ajánlatunk!

Egy ajánlat, amire idén nyáron is számíthatsz

Elstartolt a 2021-es nyár legjobban összerakott ajánlata: a Talajegészség csomagban kedvezményes áron kapsz meg egyszerre mindent, amire szükséged lehet a szervesanyag-tartalom növeléséhez a természetes tápanyag-utánpótláshoz.

Hogyan működik?

Válassz legalább 3 terméktípust (takarónövény-keverék, szerves starter, talajoltó, mikorrhiza stb.) a Talajreform technológiából legalább 10 hektárra, és azonnal 10% kedvezményt kapsz mindhárom terméktípus árából. A termékeket szabadon kombinálhatod a saját technológiai meglátásaid szerint, de mi is szívesen segítünk a választásban és a dózisok/normák meghatározásában.

A területmérettől függően további szuper dolgok várnak rád:

Nézzünk egy példát!

60 hektáron, őszi búza után kukorica főnövénnyel szeretnéd kipróbálni a Talajreform minimum technológiát, és ehhez a takarónövény-keverékre, a szerves starterre és a mikorrhizás csávázásra van szükséged.

Technológiai javaslatunk:

 • TillageMix Előd keverék 20 kg/ha-ral vetve augusztus 2-4. hetében
 • 150 kg CarbonKick Boost (9-8-2+6S) szerves starter a kukoricavetéssel egy menetben, a makrotartályból kijuttatva
 • 50 g/zsák mikorrhizás csávázás a kukorica vetőmagra

Nettó hektárköltség:

 • TillageMix Előd: 20 kg × 620 Ft/kg = 12.400 Ft helyett 11.160 Ft/ha
 • CarbonKick Boost: 150 kg × 90 Ft/kg = 13.500 Ft helyett 12.150 Ft/ha
 • mikorrhiza: 0,05 kg × 76.000 Ft/kg = 3800 Ft helyett 3420 Ft/ha
 • teljes technológia költsége: 29.700 Ft helyett 26.730 Ft/ha

A megtakarítás nettó 2970 forint hektáronként, ami 60 hektár esetén összesen 178.200 forintot jelent. Ehhez jönnek a személyes konzultációk, az ingyenes tudásanyagok, valamint 60 hektár esetén 6 db ingyenes növényinedv-minta összesen 6 × 7500 = 45.000 Ft értékben.

Jól hangzik?

Ha régóta szemezel már a talajmegújító technológia nyújtotta előnyökkel (jobb talajok, alacsonyabb inputköltség, kevesebb amortizáció, kevesebb munkaóra, több idő a fontos dolgokra), akkor a Talajegészség csomag Neked szól. Keresd bizalommal felkészült szaktanácsadóinkat, akik segítenek, hogy a szántóföldből termőtalaj váljon a Te gazdaságodban is!
 

Molnár Tamás vezető szaktanácsadó

tamas@talajreform.hu

+36 70 943 43 81

 

Schumicky Péter okleveles növényorvos

peter@talajreform.hu

+36 70 943 43 01

 

   

  Az üzenet elküldésével elfogadod adatkezelési szabályzatunkat.